Προς αναβολή η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Πάμε για εκλογές – Στα χέρια του Μητσοτάκη η «καυτή πατάτα»
Σε εκλογές οδηγούν οι Πρέσπες
-Προς αναβολή η κύρωση της συμφωνίας για να περάσει στα χέρια του Μητσοτάκη η «καυτή πατάτα»
-Ανασχηματισμός μέσα στον Ιανουάριο στα σχέδια του Τσίπρα – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν
Στον αστερισμό του Σκοπιανού κινούνται κυβέρνηση και κόμματα, καθώς η κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Εξ ου και όλα τα σενάρια περιστρέφονται πέριξ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, με απώτατο όριο τον Μάιο – ο Οκτώβριος έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί. Η συνεχιζόμενη παροχολογία (αύξηση στο επίδομα θέρμανσης) εκ μέρους της κυβέρνησης δείχνει αν μη τι άλλο ότι οι εκλογές δεν είναι πλέον πολύ μακριά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα Σκόπια θα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τη Συμφωνία, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Αμέσως μετά το μπαλάκι θα περάσει στην πλευρά της Ελλάδας προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, με αποκορύφωμα την κύρωση της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. Από το σημείο αυτό και μετά όλα θα είναι ανοιχτά ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το ενδεχόμενο η Συμφωνία να έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, όπως ανέφεραν πληροφορίες που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από κυβερνητικούς κύκλους, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις, αλλά ούτε και τα χρονικά περιθώρια. Κατά συνέπεια, από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά.
Στα σχέδια που καταστρώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά μετά τις εκλογές δεν υπάρχει ο Π. Καμμένος. Θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν τις ψήφους 151 βουλευτών προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία από τη Βουλή, κατά συνέπεια η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ δεν θα έχει την παραμικρή επίπτωση.
Αντίθετα θα αποτελέσει την αφορμή για να απαλλαχθούν μια και καλή από τον κ. Καμμένο, τον οποίο το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί τελειωμένο πολιτικά, ενώ υποστηρίζουν πως μετά τις εκλογές θα βρεθεί εκτός πολιτικής. Στις αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο τελευταίος επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία και όταν αυτή κατατεθεί στη Βουλή θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν θα συνεχίσει να τη στηρίζει ή θα περάσει στην αντιπολίτευση.
Το τελευταίο διάστημα πάντως σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία συζητείται έντονα το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας να παγώσει τις διαδικασίες σχετικά με τη Συμφωνία αναβάλλοντας έτσι την κύρωσή της από τη Βουλή. Με… συνέπεια η καυτή πατάτα να περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη, ώστε να είναι εκείνος που θα δεχτεί τις ασφυκτικές πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων, που επιθυμούν διακαώς το θέμα με τα Σκόπια να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το ταχύτερο δυνατόν.
Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνουν ανασχηματισμό. Με… πρόσχημα προφανώς την κάλυψη των κενών θέσεων των Ηλιόπουλου και Νοτοπούλου, που κατεβαίνουν υποψήφιοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Χωρίς κανείς να γνωρίζει αυτήν τη στιγμή ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του, αν δηλαδή θα είναι ευρύς ή περιορισμένος, αν θα είναι δομικός ή θα έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά.