185,9 δισ. ευρώ τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών…

185,9 δισ. ευρώ τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών…

-Αυτή είναι η καθαρή έξοδος, για την οποία πανηγυρίζει ο Τσίπρας

Πέρασε άλλος ένας χρόνος μαρτυρίου, κλείσαμε… αισίως τα δέκα χρόνια, αλλά απελευθέρωση δεν είδε ο ελληνικός λαός, σε αντίθεση με το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, που είδε ότι γυρίσαμε στην Ιθάκη.

Τα δεσμά παραμένουν και η θηλιά στα νοικοκυριά φθάνει στα 80,5 δισ. ευρώ και στις επιχειρήσεις στα 105,4 δισ. ευρώ, με τα δάνεια να ανέρχονται συνολικά σε 185,9 δισ. ευρώ.

Και να ήταν μόνο αυτή η θηλιά…

Υπάρχει και εκείνη των οφειλών στην Εφορία, που είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με τα «κόκκινα» δάνεια. Έχουν φτάσει στα 103 δισ. ευρώ, συν τα 33 δισ. ευρώ χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Και φως δεν φαίνεται από την… Ιθάκη. Από τη διάρθρωση των δανείων, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και ναυτιλιακές επιχειρήσεις βράζουν στο ίδιο καζάνι.

Και η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι στεγαστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα 105,4 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια το 48,3% είναι «κόκκινα», και συγκεκριμένα το 28,4% των μεγάλων επιχειρήσεων, το 62,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 69,2% των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων και το 32,2% των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Από τα 80,5 δισ. ευρώ των δανείων των νοικοκυριών το 47,2% είναι «κόκκινα», και συγκεκριμένα το 44,3% των στεγαστικών και το 57% των καταναλωτικών.


Σχολιάστε εδώ