Τι συμβαίνει τελικά με τον οργανισμό του ΕΦΚΑ;

Τι συμβαίνει τελικά με τον οργανισμό του ΕΦΚΑ;

-Το ΣτΕ κρίνει βάσιμες τις προσφυγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κύκλους των εργαζομένων, ενώ αναμενόταν από τα τέλη Νοεμβρίου να έχει κλείσει το ζήτημα του οργανογράμματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να αρχίσει ουσιαστικά το πιο δύσκολο μέρος, αυτό της υλοποίησης και εφαρμογής του, ακούμε ότι κάπου έχει σκαλώσει και δεν προ­χωρά.

Συγκεκριμένα, ενώ είχε σταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας προς υπογραφή το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, αυτό φέρεται, εδώ και δύο εβδομάδες, να έχει επιστραφεί στο υπουργείο Εργασίας, με παρατηρήσεις που χρήζουν διορθώσεων, οπότε παραμένει άγνωστο εάν θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι 31/12/2018.

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, πάντως, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, που κατά το Σύνταγμα κάνει τυπικό έλεγχο συνταγματικότητας επί των σχεδίων των προεδρικών διαταγμάτων, στο συγκεκριμένο που σχετίζεται με τον Οργανισμό του ΕΦΚΑ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του με παρατήρησή του σχετικά με τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από πλευράς διαφό­ρων Επαγγελματικών Ενώσεων και Κλάδων (αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων κ.ά.).

Οι προσφεύγουσες επαγγελματικές οργανώσεις θεωρούν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Κατρού­γκαλου» και μιλούν για κακή υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το ΣτΕ θα κρίνει βάσιμες τις προσφυγές και ότι πράγματι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας για την ασφάλιση αυτών των επαγγελματικών ομάδων στον ΕΦΚΑ, τότε μπαίνει ζήτημα και για το ίδιο το οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα, που θα πρέπει πλέον να αλλάξει εκ βάθρων, πριν καν αυτό αρχίσει να λειτουργεί.

Γι’ αυτούς τους λόγους εκπρόσωποι των εργαζομένων πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει και σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στην καθυστέρηση της όλης αυτής διαδικασίας, έως ότου απο­φανθεί το ΣτΕ, ώστε, ακόμα καλύτερα, να διαχειριστεί το θέμα η επόμενη κυβέρ­νηση, στην περίπτωση που υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ