Πολύ βαριά η κληρονομιά που παίρνει το 2019…
Σε 4.199.379 ανέρχονται οι οφειλέτες – 2.000.000 φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν 500 ευρώ
-Για 1.155.649 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα
Πολύ βαρύ φορτίο κληροδοτεί στο 2019 ο χρόνος που φεύγει… Μας αποχαιρετά την άλλη Δευτέρα. Οι αριθμοί είναι όχι μόνο αμείλικτοι αλλά και αδιάψευστοι. Και αποδεικνύουν το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί επιχειρήσεις –μεγάλες και μικρές– και τα περισσότερα νοικοκυριά. Με την Αγορά να κρατιέται με πολλή δυσκολία στα πόδια της, τα λουκέτα να μη σταματούν και φως να μη φαίνεται στον ορίζοντα.
Η ανάπτυξη παραμένει στα λόγια και δεν τη βλέπει στη ζωή του ο πολίτης, η οικογένεια, που με δυσκολίες πολλές κρατιέται όρθια, έχοντας περιορίσει τα πάντα, ενώ η νεολαία ψάχνει το δικό της αύριο, με τη φυγή να συνεχίζεται.
Τα… πανηγύρια της «καθαρής εξόδου» δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει κάθε μέρα ο εργαζόμενος, ο μαγαζάτορας, ο μικρομεσαίος αλλά και ο επιχειρηματίας. Ο οικογενειάρχης, που ξέρει τι μπαίνει στο σπίτι του, τρέμει μη βγει σε πλειστηριασμό και του το πάρουν γιατί λόγω της δεκάχρονης κρίσης δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο που πήρε με τις οικονομικές δυνατότητες που είχε πριν από χρόνια, οι οποίες σήμερα έχουν καταρρεύσει.
Δεν άλλαξε το παραμικρό. Αντίθετα, η κατάσταση χειροτέρεψε. Απλώς, με κάποια… μαντζούνια επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί μια άλλη εικόνα, η οποία όμως δεν άντεξε πέρα από κάποια εικοσιτετράωρα. Ήρθαν οι αμείλικτοι αριθμοί να προσγειώσουν τους πάντες, ακόμη και τους κυβερνητικούς οργανοπαίκτες…
Για ποια «καθαρή έξοδο» μπορεί να μιλάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν:
• οι οφειλέτες έχουν φτάσει σε 4.199.379,
• πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι χρωστάνε μέχρι 500 ευρώ,
• 1.790.740 οφειλέτες ζουν με την αγωνία της επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων),
• σε βάρος 1.155.649 οφειλετών έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα,
• οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν στα 103,368 δισ. ευρώ,
• στο δεκάμηνο του 2018 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 8,833 δισ. ευρώ και από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια έχουν εισπραχθεί μόλις 4,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Οκτώβριο… γεννήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 996 εκατ. ευρώ,
• οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ,
• τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ και
• στο δεκάμηνο οι οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ – μόνο τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν νέα χρέη 164 εκατ. ευρώ…
Και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που ψηφίσθηκε με τη… συνδρομή βουλευτών και πέραν των… συμμάχων (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), το 2019 θα πληρώσουμε 51,13 δισ. ευρώ, ήτοι 935 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που πληρώσαμε φέτος.
Για ποια «καθαρή έξοδο» μιλάει ο πρωθυπουργός όταν η χώρα έχει δεσμευθεί για υπερπλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060, που είναι έξω από κάθε πραγματικότητα;
Και με δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός θα έχει στην πλάτη του χρέος 335 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 180,4% του ΑΕΠ, από 317,4 δισ. ευρώ (176,1% του ΑΕΠ) το 2017, αύξηση η οποία είναι έργο της κυβέρνησης Τσίπρα.
Και παρά το βαρύτατο αυτό φορτίο στις πλάτες των Ελλήνων, «η ελληνική οικονομία δεν έχει διαφύγει ακόμα τους κινδύνους που την απειλούν, αφού συνεχίζει να κινείται αργά και χωρίς δυναμική.
Το 2019 η πραγματική οικονομία της χώρας θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να σταθεί όρθια», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη.
Λεφτά υπάρχουν, αλλά ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τους φόρους του…
Και για όποιον έχει την παραμικρή αντίρρηση υπάρχει και η επίσημη απόδειξη: Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία τον Σεπτέμβριο του 2018 αυξήθηκαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών κατά 1,4 δισ. ευρώ. Και οι φορολογούμενοι δεν έμειναν τώρα χωρίς λεφτά, έχουν άδειες τσέπες από την αρχή του χρόνου αλλά και πριν. Το επιβεβαιώνει το ότι μέσα στο 2018 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 7,8 δισ. ευρώ, με το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων (παλαιών και νέων) να έχει φτάσει στα 102,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 16,8 δισ. ευρώ είναι μη εισπράξιμα!
Κάτω και οι καταθέσεις
Υπάρχει, όμως, κι άλλη απόδειξη για το ότι δεν έχουν πλέον λεφτά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Από κει που η πορεία των καταθέσεων ήταν ανοδική, τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 345 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 56 εκατ. ευρώ έπειτα από οκτώ συνεχόμενους μήνες ανόδου, με σωρευτική αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2018 κατά 4,6 δισ. ευρώ.
Και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, όμως, υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 289 εκατ. ευρώ.