Γιατί χτύπησαν την Εκκλησία

Γιατί χτύπησαν την Εκκλησία

-Για νέα γενιά τρομοκρατών, που έχει σχέση με τα Εξάρχεια, μιλάει η Αντιτρομοκρατική

Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη βόμβα που εξερράγη το πρωί της περασμένης Πέμπτης στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι. Ποιοι είναι οι δράστες, από ποιον χώρο προέρχονται και με ποιο σκεπτικό επέλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο για να τοποθετήσουν τη βόμβα. Κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, καθότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε επιλεγεί Εκκλησία ή άλλος χώρος θρησκευτικής λατρείας ως στόχος.

Από την Αντιτρομοκρατική κάνουν λόγο για νέα γενιά τρομοκρατών και στέκονται στον εξελιγμένο ωρολογιακό μηχανισμό που είχε η βόμβα. Εκτιμούν ότι η βάση (γιάφκα) των τρομοκρατών βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων και σε μικρή απόσταση από την Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου.

Τα στοιχεία που τους ανησυχούν είναι κυρίως δύο:

Πρώτον, δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, που σημαίνει ότι είτε οι δράστες ήθελαν ανθρώπινα θύματα, δεδομένου ότι η βόμβα ήταν σε ένα πολυσύχναστο μέρος, με αρκετή κίνηση, παρά το πρωινό της ώρας, είτε υπήρξε κακός σχεδιασμός, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο η βόμβα να προοριζόταν για άλλο σημείο, αλλά για άγνωστους λόγους τοποθετήθηκε ή και εγκαταλείφθηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Το βέβαιο είναι ότι το χτύπημα αυτό δεν συνδέεται σε καμιά περίπτωση με τη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Εκεί η βόμβα ήταν εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

Αντίθετα η βόμβα στον Άγιο Διονύσιο ήταν μικρής ισχύος, εξ ου και είχαμε μικροτραυματισμούς. Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες ήταν έμπειροι, ενώ στη δεύτεροι μάλλον πειραματίστηκαν, δοκιμάζοντας τις δικές τους δυνατότητες αλλά και του εκρηκτικού μηχανισμού. Η Αντιτρομοκρατική δεν συνδέει τα δύο αυτά χτυπήματα.

Δεύτερον, μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και προκήρυξη που να εξηγεί τα κίνητρα και τους στόχους των τρομοκρατών, με συνέπεια να πληθαίνουν τα σενάρια και οι εικασίες. Ορισμένοι έσπευσαν να συνδέσουν το χτύπημα με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία σε ζητήματα όπως το Σκοπιανό, η εκκλησιαστική περιουσία αλλά και η μισθοδοσία των κληρικών.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, κάποιοι ανακάλυψαν πίσω από τη βόμβα… ισλαμικό δάκτυλο, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο ή ένδειξη που να συνηγορεί προς την κατεύθυνση αυτή. Πά­ντως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης προκαλεί την ανησυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ότι θα υπάρξει και νέο χτύπημα από την ίδια ομάδα.

Πισωγύρισμα…
«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη τα πράγματα αφέθηκαν ξανά στην τύχη τους… Βλέπουμε σήμερα ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας γιγαντώνεται αντί να ξεριζώνεται. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Αυτή είναι η ουσία και η ρίζα του προβλήματος», γράφει σε άρθρο του στα «Νέα» ο Σπήλιος Κρικέτος, αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών.

Φωτό: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ