Ιερώνυμος: Εξεπλήρωσα την αποστολή μου…

Ιερώνυμος: Εξεπλήρωσα την αποστολή μου…

-Από εδώ και πέρα θα δείξουν τα πράγματα, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος στην τελετή θεμελίωσης του Ι.Ν. Οσίου Ιερωνύμου στον Αυλώνα

«Εγώ έκανα το καθήκον μου, από εδώ και πέρα θα δείξουν τα πράγματα», δήλωσε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, από τις κατασκηνώσεις του Κέντρου Παιδείας, Έρευνας και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Αυλώνα Αττικής, όπου έγινε την περασμένη Κυριακή η τελετή θεμελίωσης του Ι.Ν. Οσίου Ιερωνύμου.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο ουσιαστικό και μεγάλο αν δεν συνεργαστούν Εκκλησία και Πολιτεία», έχοντας πλέον την πολύ πικρή εμπειρία του μεγάλου κύματος αντιδράσεων από τους πιστούς αλλά και από τη συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας και όλο τον Ιερό Κλήρο για την παράδοση άνευ όρων στην κυβέρνηση με το προσύμφωνο που είχε συνάψει με τον πρωθυπουργό, εν αγνοία της Ιεραρχίας, που αποφασίζει για την Εκκλησία. Αλλά και, πέραν αυτού, πρέπει να υπάρχει καλή και έντιμη διάθεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας και να μην επιδιώκει η μία πλευρά, εν προκειμένω η κυβέρνηση διά του κ. Τσίπρα, να επιβάλει τους όρους της, που μεταβάλλουν την Εκκλησία σε… σωματείο.

Είπε, όμως, και κάτι άλλο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος: «Το θέμα είναι να ενημερωνόμαστε σωστά. Στην Ελλάδα, από αυτό υποφέρουμε: Κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς να έχουν νόημα». Δεν υπάρχει κανείς που να μη συμφωνεί. Πριν προχωρήσετε όμως στη συμφωνία, κύριε Ιερώνυμε, η οποία μετά τις τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από τους δύο ηγέτες μετονομάσθηκε σε «προσύμφωνο», δεν είχατε ενημερώσει την Ιεραρχία για το πλαίσιο, τους κεντρικούς άξονες, που θα ήταν οι ανυποχώρητες θέσεις της Εκκλησίας, με τις οποίες θα συντασσόταν και η κυβέρνηση.

Και, τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν είχαν μπει κόκκινες γραμμές. Θα ήταν ευχής έργο, Μακαριώτατε, να είχατε κάνει το καθήκον σας, που δεν θα άφηνε πόρτες ανοιχτές για την… άλωση της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι παπάδες, για τους οποίους είχατε πει στη συνάντηση με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ): «Οι ιερείς μας είναι τα μάτια μας, τα αυτιά μας, τα χέρια μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Και τελικά με το… προσύμφωνο-συμφωνία το αύριο των παπάδων ήταν πάρα πολύ σκοτεινό… Και αυτό ήταν μόνο η αρχή…

Να επισημάνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να σχολιάσει την αποκάλυψη που κάναμε στο προηγούμενο φύλλο μας, ότι άλλα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα έγραφε στο βιβλίο που είχε εκδώσει το 2012 με τίτλο «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του Κλήρου», όπου τόνιζε: «Δεν θα υπάρξει κυβέρνηση που θα βάλει σε περιπέτεια 10.000 οικογένειες ιερέων, κόβοντας τον μισθό τους». Κι όμως, κύριε Αρχιεπίσκοπε, υπήρξε. Είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο είναι κοινό μυστικό ότι εκτιμάτε πάρα πολύ.

Έχουν δίκιο οι ιερείς: Κόκκινη γραμμή να παραμείνει το σημερινό καθεστώς της μισθοδοσίας τους

Σε επιστολή που μας έστειλε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), με αφορμή το ρεπορτάζ που είχαμε για τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία Εκκλησίας – Κυβέρνησης, σημειώνει τα εξής:

«Στην έγκριτη εφημερίδα σας “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” διαβάσαμε, στο άρθρο με τίτλο “Μητροπολίτες διαψεύδουν τον Αρχιεπίσκοπο”, τα ακόλουθα:
“Στη συνάντηση που είχε ο ΙΣΚΕ με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρόεδρός του π. Γεώργιος Σελλής τού παρέδωσε υπόμνημα, στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος του Συνδέσμου είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας. Όμως, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΙΣΚΕ, ‘Μία από τις προτάσεις μας ήταν και η άποψη περί συνταγματικής κατοχύρωσης της μισθοδοσίας, η οποία δεν τέθηκε από τον Μακαριώτατο κατά τη συνάντησή μας, όπως δεν τέθηκαν και οι οποιεσδήποτε άλλες απόψεις ή προτάσεις περί του αυτού θέματος’».

Σύμφωνα όμως με το δελτίο Τύπου του ΙΣΚΕ, το οποίο απεστάλη και στη δική σας ηλεκτρονική διεύθυνση, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού ουδέποτε ο πρόεδρός μας επέδωσε Υπόμνημα προς τον Μακαριώτατο, και μάλιστα με την περιγραφόμενη πρόταση, αλλά τουναντίον ο Μακαριώτατος επέδωσε Υπόμνημα, τόσο στα μέλη του ΔΣ του ΙΣΚΕ όσο και στους παρόντες δημοσιογράφους, στο οποίο καταγράφεται ως δική του πρόταση στην ΙΣΙ της 16ης Νοεμβρίου 2018 ‘‘η διασφάλιση συνταγματικώς της μισθοδοσίας (των Κληρικών)’’. Η ανωτέρω πρόταση του Μακαριωτάτου δεν συζητήθηκε, αφού δεν ετέθη στη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου με τον ΙΣΚΕ, αφού υπάρχει και ισχύει η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ‘‘Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος’’. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος θεωρεί τη θέση αυτή της ΙΣΙ ως απαράβατη και με αυτήν ως προϋπόθεση κινείται στις ενέργειες και επαφές του, εκπροσωπώντας το σύνολο του εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος».


Σχολιάστε εδώ