Στον… δρόμο πετάει από του χρόνου τους άστεγους η κυβέρνηση!

Στον… δρόμο πετάει από του χρόνου τους άστεγους η κυβέρνηση!

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Κορίνα Λαουλάκου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του απολογισμού και του προϋπολογισμού της επιχείρησης.

Όπως είπε, από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση την ενημέρωσε ότι σταματάει το πρόγραμμα στέγασης των αστέγων, οπότε οι 46 άστεγοι που περιθάλπει σήμερα ο Δήμος θα βγουν και πάλι στον δρόμο. «Όμως ο Δήμος», τόνισε η κ. Λαουλάκου, «για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. θα καλύψει από δικούς τους πόρους τα έξοδα στέγασής τους, που ανέρχονται σε 4.800 ευρώ περίπου κάθε μήνα. Δηλαδή λιγότερα από 60.000 ευρώ τον χρόνο.

Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν πρόβλημα στέγης το 2019. Αυτό όμως ισχύει για τους αστέγους του Δήμου Πειραιά. Οι άλλοι δήμοι θα έχουν χρήματα να καλύψουν αυτά τα έξοδα ή θα αφήσουν τους δικούς τους άστεγους στο… έλεος του Θεού; Υπολογίζεται ότι σ’ όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου οι άστεγοι υπερβαίνουν τις 4.000! Όλοι αυτοί θα υποχρεωθούν να μείνουν στον δρόμο, χωρίς στέγη, χωρίς ζεστασιά, χωρίς κλινοσκεπάσματα από τις αρχές του νέου χρόνου, δηλαδή στη μέση του χιονιά! Γι’ αυτό και οι σύμβουλοι αναρωτιούνταν γιατί η κυβέρνηση προτίμησε να αφήσει μέσα στο καταχείμωνο ξεκρέμαστους τόσους δυστυχισμένους ανθρώπους και δεν έκοβε ένα μικρό κονδύλι από το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε, για να καλύψει τα έξοδα του προγράμματος και να μην τους αφήσει στον δρόμο».


Με το ψηφοδέλτιο του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής θα κατέβει και ο Σταύρος Βοϊδονικόλας, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πειραιά και αντιδήμαρχος του Γιάννη Μώραλη.


Μείωση κατά 10% των ετήσιων τελών για τις θέσεις των μικροπωλητών στο παζάρι για τον νέο χρόνο αποφάσισε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Έτσι το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ περίπου, το οποίο θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις εντός του 2019. Το συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση αυτή ύστερα από επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Μικροπωλητών του παζαριού, με την οποία ζητούσε 20% μείωση, με τη δικαιολογία ότι τα τελευταία χρόνια η κίνηση και κατά συνέπεια οι εισπράξεις έχουν πέσει κατακόρυφα.

Πάντως, όπως είπε ο πρόεδρος των μικροπωλητών Ιορδάνης Κανονίδης, και η μείωση του 10% είναι ικανοποιητική και σίγουρα θα αποτελέσει σημαντική ανακούφιση για τους επαγγελματίες του παζαριού, που περιμένουν να επιβιώσουν δουλεύοντας 50 περίπου Κυριακές τον χρόνο.


Μιλώντας στη συζήτηση για τον απολογισμό του ΟΠΑΝ, ο σύμβουλος του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Δημήτρης Γκερλές κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έκανε κανένα αθλητικό έργο στην πόλη, τη στιγμή που άλλοι δήμαρχοι, πιο παλιά -όπως ο Γιάννης Παπασπύρου-, είχαν κάνει έως και 15 στο διάστημα της θητείας τους.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝ Σταυρούλα Αντωνάκου απάντησε ότι «οι οικονομικές συνθήκες δεν έχουν σχέση με εκείνες του 1980, αλλά παρ’ όλα αυτά η Δημοτική Αρχή με τη συνεργασία της Περιφέρειας ήδη έχει ανακαινίσει εκ βάθρων δύο κλειστά και δύο ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, ενώ στην τελική ευθεία έχει μπει και η ανακατασκευή του Θεμιστόκλειου, το οποίο θα είχε τελειώσει αν δεν το είχε μπλοκάρει η γραφειοκρατία.

Για τον ίδιο λόγο έχει… κολλήσει και το νέο γήπεδο στη Θηβών, την κατασκευή του οποίου είχε εξαγγείλει από πέρυσι ο δήμαρχος». «Δυστυχώς, η γραφειοκρατία σκοτώνει κάθε προσπάθεια», κατέληξε η πρόεδρος του ΟΠΑΝ.


Στο ρεπορτάζ για τις δημοτικές εκλογές στους δήμους της Περιφέρειας Πειραιά, που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, στους υποψήφιους δημάρχους του Περάματος δεν αναφέραμε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Χρήστου Γαρυφάλλου. Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες σε άλλους δήμους. Αυτές θα τις αναφέρουμε σε ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει, μια και οι υποψήφιοι είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν.


Σχολιάστε εδώ