Ψάχνει για ρόλο στην Ευρώπη ο Σαμαράς
-Ποια θέση έχει βάλει στο μάτι
Σε αναζήτηση ευρωπαϊκού αξιώματος βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς, καθώς η προοπτική ανόδου της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία βάζει τέλος στους όποιους σχεδιασμούς του για πρωτεύοντα ρόλο στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, αλλά και άλλα κέντρα εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο τη μελλοντική αξιοποίησή του. Διαβατήριο στην προσπάθεια αυτή οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που πλειοψηφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με ηγέτες ιδεολογικά συγγενών προς τη Νέα Δημοκρατία κομμάτων. Ακροθιγώς το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Μ. Βέμπερ, υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Στο παρελθόν έχει συζητηθεί, χωρίς να διαψευσθεί, το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που σήμερα κατέχει ο Ντ. Τουσκ. Το εν λόγω όργανο δεν έχει νομοθετική εξουσία, δίνει γενικές πολιτικές κατευθύνσεις, μετέχουν ωστόσο στις συνεδριάσεις του οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να τα καταφέρει πάντως ο κ. Σαμαράς πρέπει να έχει πρωτίστως τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, κάτι που μπορεί να του εξασφαλίσουν οι στενές σχέσεις του με τον Μ. Βέμπερ. Ιδίως δε αν ο τελευταίος εκλεγεί, όπως διαφαίνεται, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τελευταίο διάστημα ανακυκλώθηκαν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να καταλάβει θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίπλα στον Μ. Βέμπερ ή ακόμη και να προταθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του επιτρόπου. Παρά το γεγονός ότι έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός ο διορισμός του σε θέση Επιτρόπου αποτελεί τρόπον τινά υποβάθμιση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν το προσεγγίζει από αυτήν την οπτική γωνία, αντίθετα φέρεται να είναι θετικός σε μια τέτοια προοπτική.
Θεωρείται δε βέβαιο ότι αν καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προβάλει αντιρρήσεις. Σημειώνεται ότι η εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει οριστεί για τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια οι χώρες-μέλη θα προτείνουν τα πρόσωπα της επιλογής τους για τις θέσεις των επιτρόπων.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.