Πώς ο Μητσοτάκης θα… ανατρέψει τη Θάνου

Πώς ο Μητσοτάκης θα… ανατρέψει τη Θάνου

Διαστάσεις βεντέτας, που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, προσδίδει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με τη νεότευκτη πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και μέχρι τώρα σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Η κατάληξη της επίσημης ανακοίνωσης του κόμματος, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών», δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες όσον αφορά τις προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες το λένε πιο ξεκάθαρα: «Αν μετά τις εκλογές η κ. Θάνου δεν έχει την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή της, η (τότε) κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

Τι εννοούν ακριβώς; Εκ του νόμου και του Συντάγματος η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να την απομακρύνει (αποπέμψει) από τη θέση της. Τίποτα ωστόσο δεν την εμποδίζει να καταργήσει την Αρχή με το επιχείρημα της ανασύστασης, προκειμένου με τη νέα της μορφή να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα – θα ενισχύσει και τις αρμοδιότητές της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από την επιστολή του προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με άλλους αξιωματούχους των Βρυξελλών, όπου σε γενικές γραμμές τους επισήμανε ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και η τοποθέτηση της κ. Θάνου είναι ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης προετοίμασε ουσιαστικά τις Βρυξέλλες για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η οργή που επικρατεί στην Πειραιώς δεν έχει να κάνει μόνο με το ασύμβατο της τοποθέτησης της κ. Θάνου στη συγκεκριμένη θέση, αλλά περισσότερο με τον ρόλο που –σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει– έχει διαδραματίσει στο παρασκήνιο σε ζητήματα δικαστικής φύσεως. Ούτε λίγο ούτε πολύ κορυφαία κομματικά στελέχη πιστεύουν ότι η κ. Θάνου, σε συνεργασία με κυβερνητικό στέλεχος, μετείχε σε μεθοδεύσεις που είχαν ως στόχο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ