Διχάζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος των εκλογών
-Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου ο Τσίπρας – Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας οι «53» και ο Σκουρλέτης
Διχάζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Η ομάδα των «53», συμπεριλαμβανομένου του Γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη, επιμένει σταθερά στην εξάντληση της τετραετίας, με το σκεπτικό ότι απαιτείται χρόνος για να αποδώσουν τα φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συνεκτιμώντας μια σειρά παραγόντων, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων κ.ά., έχει εγκαταλείψει το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2019.
Και αμφιταλαντεύεται μεταξύ του προσεχούς Μαρτίου και του Μαΐου, ακόμη κι αν γίνουν τετραπλές εκλογές, ήτοι δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές, όπου, εκτός των άλλων, θα χρειαστούν 12.500 κάλπες και 12.500 αντιπρόσωποι από κάθε κόμμα!
Ο προβληματισμός του κ. Τσίπρα σχετίζεται με τις παρενέργειες που ενδεχομένως θα έχει η κύρωση της Συμφωνίας με τα Σκόπια σε πολιτικό επίπεδο και κυρίως με το κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν την κοινοβουλευτική ισχύ και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Παράλληλα, σκέφτεται αν η μετάθεση της διεξαγωγής των εκλογών για μετά το καλοκαίρι θα ωφελήσει ή όχι την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν, δηλαδή, η πορεία των πραγμάτων θα είναι τέτοια, ώστε να περιορίσει το προβάδισμα που έχει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις ή θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο.
Υπάρχει, από την άλλη, και ο κάβος των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Μάιο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, ενδεχομένως να αποβεί μοιραία και να προδιαγράψει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών λίγους μήνες αργότερα, καθώς ο χρόνος που θα απομένει θα είναι λίγος και οι πιθανότητες αναστροφής του κλίματος εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι μηδαμινές. Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να το ρισκάρει, εξ ου και τις τελευταίες εβδομάδες «παλαντζάρει» μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Προοδευτικό Μέτωπο
Υπέρ της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου από την Κεντροαριστερά και τους Σοσιαλδημοκράτες είναι η στρατηγική συμμαχία που έχουν κάμει ο Νίκος Φίλης, επικεφαλής των «53» και του Γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη και θεωρούν ότι ένα πρώτο βήμα είναι η στήριξη των Περιφερειαρχών Αρναουτάκη στη Κρήτη και του Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα.
Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ξορκίσει το κλίμα ηττοπάθειας που τείνει να διαμορφωθεί με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον κίνδυνο να μην κυρωθεί από τη Βουλή. Κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν τις τελευταίες ώρες ότι «η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις». Δηλαδή, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να ανατραπεί η κυβέρνηση από τις όποιες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων και την ίδια ώρα καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας, ισχυριζόμενοι ότι μπορεί να υπάρξει κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή με πλειοψηφία που μπορεί να υπερβαίνει τις 151 ψήφους και υπό προϋποθέσεις να φτάσει και τις 153.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν από το Σύνταγμα δεν μπορεί να προκληθεί πτώση της κυβέρνησης ούτε και να δρομολογηθούν, τουλάχιστον με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις (πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τουλάχιστον πριν από τον Μάιο).
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και αν δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας, δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση αποφεύγεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με κυβερνητική πρωτοβουλία. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού σε καμία περίπτωση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή (δηλαδή, να αναζητήσει τουλάχιστον 151 ψήφους) με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το μπαλάκι, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, είναι στην πλευρά της αντιπολίτευσης, αν θελήσει να κάνει πρόταση μομφής. Σε αυτήν όμως την περίπτωση και με βάση το Σύνταγμα, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους για να πέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως, δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός, αφού ο Πάνος Καμμένος και όσοι τον ακολουθούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα συμπλεύσουν με τη ΝΔ σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ σημείωναν πως δεν είναι σίγουρο αν το ΚΚΕ θα συνταχθεί με μια πρόταση μομφής, αν θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας ή θα δηλώσει απλώς «παρών».
Παρά ταύτα, πλέον παραδέχονται ευθέως και στο Μαξίμου ότι, αν δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 151 ψήφων στη Βουλή, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα έχουν υποστεί μια ανεπανόρθωτη πολιτική ήττα, δύσκολα διαχειρίσιμη.