Αθέμιτος ανταγωνισμός από το Netflix σε βάρος Cosmote TV – Nova

Αθέμιτος ανταγωνισμός από το Netflix σε βάρος Cosmote TV – Nova

Φθηνότερη συνδρομή, άνευ (φ)όρων!

Σε ένα δυσβάστακτο καθεστώς εξακολουθούν να λειτουργούν οι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, δεχόμενοι αθέμιτο ανταγωνισμό από το Netflix. Η τεράστια διαφορά στην τιμή ανάμεσα στο Netflix (10-12 ευρώ) και στις συνδρομές της Cosmote TV και της Nova οφείλεται στην τεράστια επιβάρυνσή τους με φόρους και τέλη. Το Netflix δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και δεν αποδίδει φόρους, ούτε γυρίζει σειρές στην Ελλάδα. Αποδίδει μόνο ΦΠΑ από χώρα-μέλους της ΕΕ.

Δεν διαθέτει άδεια για τη μετάδοση του προγράμματος μέσω Internet, κάτι που είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Ακόμη δεν έχει υπογράψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, αν και χρησιμοποιεί δίκτυα των ανταγωνιστών του (οπτικές ίνες), τα οποία είναι και απαραίτητα για τη μετάδοση. Αξιοσημείωτο είναι πως το Netflix δεν διαθέτει εργαζόμενους μισθοδοτούμενους στη χώρα. Επίσης, παγκοσμίως, δεν ανακοινώνει αριθμό συνδρομητών. Αποτελεί όμως κυρίαρχη τάση θέασης προγραμμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο μεγάλοι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης πληρώνουν για την υπογραφή σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και ετήσιο κλιμακούμενο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών ανάλογα με τα έτη εκπομπής (0,5%-3%). Από το 2015 πληρώνουν ειδικό φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10% ανά πελάτη (και 5% για το Internet) και επιπλέον 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ κάθε μήνα. Καταβάλουν ετησίως και ένα ποσό για παραγωγές και συμπαραγωγές ελληνικών ταινιών, έχουν έδρα στην Ελλάδα, αποδίδουν ΦΠΑ και εταιρικούς φόρους και διαθέτουν μισθοδοτούμενους εργαζόμενους.

Ευθύνη ΕΣΡ – υπουργείου Οικονομικών
Είναι αρμοδιότητα της Αρχής να ζητήσει εξηγήσεις από το Netflix και υποχρέωση της κυβέρνησης να αναμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε και αυτή η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, χρησιμοποιώ­ντας εθνικές υποδομές τηλεπικοινωνιών, να πληρώσεις τους αναλογούντες φόρους.


Σχολιάστε εδώ