Αρχιεπίσκοπος κατά Αλιβιζάτου!
-Τον κατηγορεί ότι λέει… μυθεύματα…
Για όλα αυτά που έχουν φέρει την Εκκλησία σε μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο, με τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό, την οποία αποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, φταίει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος! Και το είπε ευθέως ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΙΣ. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:
«Το έτος 2015 ο διακεκριμένος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος εδημοσίευσε το έργο του ‘‘Πραγματιστές, Δημαγωγοί και Ονειροπόλοι’’.
Ο συγγραφέας στη σελ. 341 κ. εξ. μας πληροφορεί ότι ‘‘το καλοκαίρι του 2005 η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταρτίσει πρόταση-νόμο για τον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας’’.
Συνεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας ήταν, πέραν του κ. Καθηγητού και τα μέλη τού τότε ΔΣ της Ένωσης, Μιχάλης Τσαπόγιας, διδάκτωρ Νομικής και στέλεχος του Συνηγόρου του Πολίτου, και ο Γιάννης Κτιστάκις, επίσης διδάκτωρ Νομικής, ειδικός σε θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων και νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τα ίδια πρόσωπα θα υποστηρίξουν (σελ. 349): ‘‘Τα χρόνια που ακολούθησαν, χωρίς τυμπανοκρουσίες πολλές από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ’’ και απαριθμεί μερικές από αυτές.
Θα αναφερθώ εν συνεχεία στα άρθρα 16 και 17.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση (άρθρο 16) ‘‘παρατείνεται για μία διετία το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών της επικρατούσας θρησκείας δαπάναις του Κράτους, αλλά με μέριμνα της Εκκλησίας της Ελλάδος (καθώς και της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου για τους δικούς τους λειτουργούς αντιστοίχως)’’.
Και τούτο για να δοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα, χωρίς επ’ αόριστον παρατάσεις, να ρυθμίσει τα της περιουσίας της και να οργανώσει τη διαχείρισή της. Εξ άλλου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου για την επιστροφή από το Κράτος στην Εκκλησία των ακινήτων που η ίδια του έχει παραχωρήσει από 1-1-1945 για να αναλάβει τη μισθοδοσία του Κλήρου, παρέχεται η δυνατότητα εφ’ άπαξ παράτασης της προθεσμίας για δύο ακόμη το πολύ χρόνια με ΠΥΣ.
Το άρθρο 17 (σελ. 353) επεξηγεί περισσότερο την περίπτωση: ‘‘Επιβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο η υποχρέωση να επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδος όσα ακίνητα αυτή του είχε παραχωρήσει από την 1-1-1945 και εφ’ εξής προκειμένου να αναλάβει τη μισθοδοσία των λειτουργών όλων των βαθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Προς τούτο, τίθεται δύο (2) ετών προθεσμία, η οποία μπορεί να παραταθεί εφ’ άπαξ με ΠΥΣ για δύο ακόμη χρόνια, και ορίζεται ότι, για τον ακριβή προσδιορισμό των ως άνω ακινήτων, η Εκκλησία οφείλει να καταθέσει στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου τίτλους και άλλα αποδεικτικά στοιχεία’’.
Όταν με επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και με ενημέρωσε βομβαρδισμένος από τα παραπάνω μυθεύματα του κ. Αλιβιζάτου, τον ερώτησα: Δεν φαντάζομαι, κ. Πρωθυπουργέ, να πιστεύετε και σεις ότι η ιστορία αυτής της χώρας αρχίζει στις 1-1-1945. Όχι, του ετόνισα, αυτή αρχίζει το 1821 από το ιστορικό Μοναστήρι των Καλτεζών. Έκτοτε οι συζητήσεις μας συνεχίσθηκαν με αλληλοσεβασμό».
Φωτο: tovima.gr