Το σχέδιο του Κυριάκου  για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο του Κυριάκου για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ

-Προαναγγέλλει Ειδικά Δικαστήρια

Η πολιτική αλλά και ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Κυρ. Μητσοτάκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές, πιο σημαντικό ενδεχομένως και από αυτή καθαυτή την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό διότι επιθυμεί την επομένη των εκλογών να έχει μπροστά του ένα καθαρό πολιτικό τοπίο, όπου οι φωνές της ανέξοδης και αδιέξοδης αμφισβήτησης από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος θα έχουν περιορισμένο πεδίο δράσης. «Θέλω να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γι’ αυτά που κάνει, αλλά και γι’ αυτά που πιστεύει», υπογράμμισε στη διάρκεια της ομιλίας του στο 12ο Συνέδριο του κόμματος.

Στις φράσεις του αυτές αποτυπώνεται η στρατηγική με την οποία θα πορευτεί κατά την προεκλογική περίοδο καθώς και η στόχευση που θα έχει στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επομένη των εκλογών η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία μέρα στην άλλη θα περάσουν από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Προκειμένου να συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει στις αρχές του 2015, πριν αναρριχηθούν στην εξουσία. «Είναι ικανοί να πάνε κόντρα ακόμη και σε πολιτικές ή αποφάσεις που οι ίδιοι υλοποίησαν στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας τους», σημειώνουν υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες.

Υπό αυτό το πρίσμα, επιδίωξη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας θα είναι να κινηθεί σε όσο γίνεται πιο χαμηλά επίπεδα η απήχηση –και κατ’ επέκταση το ποσοστό– του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Έτσι δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, π.χ., να μπλοκάρει τον σχηματισμό κυβέρνησης ή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020. Επιπλέον, το πρόβλημα θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι διάφορες τάσεις (φράξιες) θα βγάλουν τα μαχαίρια και θα αρχίσουν οι κόντρες για όσα έκαναν ή δεν έκαναν στο διάστημα που άσκησαν εξουσία.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι στην περίπτωση μιας βαριάς ήττας η περίοδος της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μακρά και ταραχώδης. Και αυτό, πέραν των άλλων, διότι οι πολιτικές που εφάρμοσε ως κυβέρνηση απέχουν παρασάγγας από τις ιδέες και τις αρχές ενός αριστερού κόμματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί σημαντική φθορά από την άσκηση της εξουσίας, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο θα… επιθυμούσε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, στηριζόμενος σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, ενώ με όπλο τις παροχές έχει τη δυνατότητα –άγνωστο αν θα τα καταφέρει– να βελτιώσει την κατάσταση και να περιορίσει τη φθορά. Στην αντίπερα όχθη, ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας αφορά όχι μόνο την αποτροπή της ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διεύρυνση της φθοράς του.

Η προσπάθεια αυτή θα εστιασθεί σε δύο βασικά πεδία: Τα εθνικά θέματα και τα σκάνδαλα. Στο πρώτο θα επιχειρήσουν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα της χώρας προκειμένου να εξυπηρετήσουν κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει μέχρι τις εκλογές το ισχυρό όπλο του Κυρ. Μητσοτάκη. Η δε καταγγελία του ότι η κυβέρνηση παζάρεψε και αντάλλαξε τη μη μείωση των συντάξεων με την… εκχώρηση του ονόματος (και όχι μόνον) της Μακεδονίας δείχνει σε πόσο υψηλά level μπορεί να φτάσει στην προσπάθειά του να πλήξει τον πρωθυπουργό.

Ως προς τα σκάνδαλα, στην Πειραιώς θεωρούν ότι έχουν μπροστά τους ένα ευρύ πεδίο δράσης, καθώς –όπως σημειώνουν– αρκετές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν χρήζουν απλά δικαστικού ελέγχου, αλλά έχουν όλα τα χαρακτηριστικά προκειμένου να οδηγηθούν σε Εξεταστικές Επιτροπές ή ακόμη και σε Ειδικά Δικαστήρια. Υπερβολική… άποψη, δείχνει ωστόσο τις διαθέσεις που επικρατούν στα κεντρικά της παράταξης.

Ως τέτοιες υποθέσεις αναφέρουν την περίπτωση ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη, την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ, την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες, τους διαγωνισμούς για τα οδικά έργα κ.ά. Συμπερασματικά, η ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζονται για μια προεκλογική περίοδο σε πολύ υψηλούς τόνους.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ