Χωρίς αναπνοή οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Χωρίς αναπνοή οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (αναλυτικά έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα ρεπορτάζ μας), που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, δημιούργησε πολλά εμπόδια στη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα. Οι ασθενείς αυτοί παραμένουν χωρίς αναπνευστικές συσκευές, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταφέρει να προσαρμόσει τα συστήματα του στο νέο ΕΚΠΥ, ενώ και το υπουργείο Υγείας φαίνεται να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Ειδικότερα, με το νέο ΕΚΠΥ οι αναπνευστικές συσκευές θα ενοικιάζο­νται και δεν θα πωλούνται στους ασθενείς. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να οριστούν οι τιμές ενοικίασης, καθώς επίσης και να γίνει η μετατροπή στα συστήματα του ΕΟΠΥΥ. Όμως μέχρι τώρα τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας να αδυνατούν να προμηθευτούν αναπνευστικές συσκευές, αφού οι πάροχοι δεν μπορούν να εκτελέσουν καμία γνωμάτευση.

Στο μεταξύ ο νέος ΕΚΠΥ υποχρεώνει τους ασθενείς να ενοικιάζουν φθηνές συσκευές, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι οι κατάλληλες για τη θεραπεία τους και δεν τους δίνει το δικαίωμα της αναβάθμισης της συσκευής, δηλαδή με κάποια επιπλέον συμμετοχή οι ασθενείς να επιλέγουν την πιο κατάλληλη για αυτούς συσκευή.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας, Γεώργιος Βιδάλης, «στις συνεχείς εκκλήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ για άμεση λύση του προβλήματος είτε με ολιγόμηνη παράταση εφαρμογής του ΕΚΠΥ, είτε με άμεση ενεργοποίηση του συστήματος (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν την ψήφιση του νόμου), η απάντηση που λαμβάνουμε είναι: θα πρέπει να περιμένετε. Δεν είμαστε όμως οι πάροχοι σε αναμονή, αλλά οι ασθενείς, για τους οποίους το υπουργείο δεν έχει καμία μέριμνα» και προσθέτει:

«Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει για πόσο ακόμη οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν για τα αυτονόητα. Οι νόμοι και οι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές θα πρέπει να σχεδιάζονται με προσοχή και όχι με προχειρότητα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας και τα μέλη του βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ασθενείς, καθώς δεν τους επιτρέπεται από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ η εκτέλεση των συνταγών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών».


Σχολιάστε εδώ