Ασύλητος τάφος 4.400 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Ασύλητος τάφος 4.400 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Ο χρόνος που φεύγει αφήνει πίσω του μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο.

Σε ανασκαφές που γίνονται στην αρχαία νεκρόπολη της Σακκάρα εντοπίστηκε ασύλητο ταφικό μνημείο, με άριστα διατηρημένα 55 αγάλματα, που θεωρείται ότι ανήκε σε ανώτερο ιερέα και χρονολογείται πριν από 4.400 χρόνια.

Την ανακοίνωση της ανακάλυψης έκανε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους θεωρείται «συγκλονιστική ανακάλυψη». Ο ιερέας ονομάστηκε «Wahtye», ο οποίος έζησε την εποχή της βασιλείας του Φαραώ Νεφεριρκαρέ, που υπήρξε μέλος της πέμπτης δυναστείας του Παλιού Βασιλείου (2.500 π.Χ. – 2.350 π.Χ.) και του οποίου η πυραμίδα βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου, στη νεκρόπολη Αμπουσίρ.

Ο τάφος του ιερέα έχει διαστάσεις 10 x 3 μέτρα και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο βρίσκονται είκοσι τέσσερα αγάλματα και στο δεύτερο τριάντα ένα, τα οποία είναι σκαλισμένα σε πέτρα και απεικονίζουν θεούς και θνητούς. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε φυσικό μέγεθος και το ύψος μερικών φτάνει το ένα μέτρο. Στα ιερογλυφικά που υπάρχουν αναφέρονται οι ταυτότητες σε πολλά από αυτά.

Οι τοιχογραφίες που υπάρχουν είναι σε καλή κατάσταση και σε έντονα χρώματα. Η μελέτη του ταφικού μνημείου και η συνέχεια της εσωτερικής ανασκαφής του, που συνεχίζεται, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μπορεί να κρύβει εντυπωσιακές εκπλήξεις.

Φωτό: nooz.gr


Σχολιάστε εδώ