Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

-Παρατείνεται ο «νόμος Κατσέλη» -Οι δύο προτάσεις που είναι στο τραπέζι -Η πληρωμή της δόσης θα είναι καταβολή ενοικίου, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα για τα στεγαστικά δάνεια θα διαγράφονται -Στον νόμο θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε παράταση από δύο μέχρι τρεις μήνες οδηγείται ο «νόμος Κατσέλη», ώστε να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και διατάξεις που κρίνονται αναγκαίες από τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την εφαρμογή στην πράξη του σωτήριου «ν. Κατσέλη», επιταχύνοντας τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας με διευκολύνσεις με τις οποίες θα μπορεί ο οφειλέτης να εξυπηρετεί το δάνειό του και να μην κινδυνεύει να του πάρει η τράπεζα το σπίτι.

Στα δύο σενάρια που συζητιούνται εξετάζεται και το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να είναι διμερής, μεταξύ του δανειολήπτη και του κράτους (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), όπως ισχύει στην Κύπρο, ώστε να ξεπεραστούν οι απαιτήσεις των τραπεζών, που θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο και να θεσπίσουν όρους στους οποίους θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί ο οφειλέτης.

Ήδη έγινε το πρώτο βήμα για τη συμβολή του Δημοσίου στη λύση αυτή με το επίδομα στέγασης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο αναφέρεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε. Επίδομα που θα δίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε όσους πληρώνουν νοίκι ή δόση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα δε με τελευταίες πληροφορίες, το ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να αυξηθεί και το επίδομα να πάρει ανάλογη μορφή με του κυπριακού προγράμματος «Εστία», το οποίο λειτουργεί σωστά.

Με την ένταξη στον νέο νόμο παγώνουν οι προσαυξήσεις και τα οποιαδήποτε πρόστιμα και η δόση που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης θα είναι το μηνιαίο ενοίκιο που πληρώνει στον ΟΕΚ. Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν πληρώνει το ενοίκιο, θα… ξεπαγώνουν όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί επειδή έχουν εμπορική δραστηριότητα.

Όπως τονίζουμε παραπάνω, στο τραπέζι είναι δύο σενάρια, τα οποία διαφοροποιούνται ως προς το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας και τα προστατευόμενα μέλη. Οι «θεσμοί» θέλουν η προστασία να είναι για ακίνητο αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ η θέση της κυβέρνησης είναι να προστατεύεται η πρώτη κατοικία με αξία μέχρι 180.000 – 200.000 ευρώ από 280.000 ευρώ που είναι σήμερα για τρίτεκνη οικογένεια. Και επίσης το ετήσιο εισόδημα για το ζευγάρι να είναι 13.900 ευρώ και για τρίτεκνη οικογένεια 40.800 ευρώ.

Στο μεταξύ… πρόβλημα έχει προκύψει με το ποιος θα πάρει τη… δόξα του νέου νόμου, που τώρα την έχει η Λούκα Κατσέλη. Η μία περίπτωση είναι να λέγεται «νόμος Τσίπρα» και η άλλη «νόμος Δραγασάκη». Ευχή, να μην κολλήσει η λύση στο όνομα του… νονού!

Να σημειώσουμε ότι έως τώρα οι προσφυγές ανέρχονται σε 200.000 και από αυτές έχουν εκδικασθεί μέχρι σήμερα περίπου οι 60.000, από τις οποίες το 60% με 65% έχει ρυθμιστεί και το 30% με 35% έχει απορριφθεί. Οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι 135.639.


Σχολιάστε εδώ