Γεμάτη τρύπες η Συμφωνία των Πρεσπών

Γεμάτη τρύπες η Συμφωνία των Πρεσπών

Η κυβέρνηση –ή μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ– έσπευσε να πανηγυρίσει και να θριαμβολογήσει για τις τροπολογίες που πρότεινε στον συνταγματικό νόμο στη διαδικασία συζήτησης στη Σκοπιανή Βουλή σε σχέση με την εθνικότητα. Οι Αλβανοί ζητούν, και πολύ δικαιολογημένα, να αφαιρεθεί το «Μακεδονικός» από την αναφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών σε «εθνικότητα Μακεδονική / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ώστε να καλύπτονται όλοι οι πολίτες της χώρας και οι Αλβανοί.

Κάποιοι εκ των Σλαβομακεδόνων, κυρίως αυτοί του VMRO-DPMNE, που ψήφισαν τη Συμφωνία ζητούν να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου που θα ορίζει και στον συνταγματικό νόμο την εθνικότητα μία φράση, που θα επεξηγεί ότι αυτή η αναφορά «δεν προδικάζει την εθνότητα». Είναι σαφές ότι και αυτοί θέλουν να σώσουν τα προσχήματα και να μην κατηγορηθούν ότι αλλοίωσαν τη «Μακεδονική εθνότητα και ταυτότητα» με την αναφορά στην εθνικότητα σε «πολίτη Βόρειας Μακεδονίας».

Θέλουν συγκεκριμένα να μπορούν να απαντούν ότι με την προσθήκη αυτή δεν προδικάζεται και επομένως διασώζεται η «εθνότητα» ή «εθνική ταυτότητα».

Όλα αυτά αποδεικνύουν απλώς πόσες τρύπες είχε η Συμφωνία των Πρεσπών. Και ότι το ορθό θα ήταν να αναφέρεται ως εθνικότητα μόνο το «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας»… Αλλά, βλέπετε, στο παζάρι είχε μπει από την αρχή από την άλλη πλευρά το θέμα της διατήρησης των αναφορών σε «Μακεδονία», «Μακεδονικός/ή», τόσο για τη γλώσσα όσο και για την εθνικότητα, ώστε να αναγράφεται και στα διαβατήρια.

Καθώς πάντως δεν υπάρχουν, όπως όλα δείχνουν, ούτε πρωτόκολλα, ούτε προσθήκες, ούτε οτιδήποτε άλλο, αυτό φαίνεται να είναι το μοναδικό χαρτί που θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση προκειμένου να πεισθούν οι βουλευτές του Ποταμιού και όσοι άλλοι πρόθυμοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, εάν και όποτε έρθει στη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ