Φωτιές ανάβουν οι δικαστές στον Τσίπρα

Φωτιές ανάβουν οι δικαστές στον Τσίπρα

-17 δισ. ευρώ το κόστος των αναδρομικών και των δώρων!

Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η… μπάνκα του υπουργού Οικονομικών (και θησαυροφύλακα) από τις δικαστικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές τις προσφυγές για τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων με τον περιβόητο νόμο-σφαγείο του Κατρούγκαλου, υποχρεώνοντας το κράτος στην πληρωμή αναδρομικών.

Και τώρα η πρόσφατη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους, που επιβλήθηκαν το 2012. Μόνο το κόστος της απόφασης αυτής του ΣτΕ ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Από την άλλη πλευρά, το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών θα είναι 2,4 δισ. ευρώ αν δοθούν από το 2015 και 4,8 δισ. ευρώ αν δοθούν από το 2012. Το δε κόστος της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού φτάνει στο 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τα αναδρομικά των συντάξεων και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να φτάσει από 11,5 μέχρι 17 δισ. ευρώ. Ήτοι, 2,4 – 4,8 δισ. ευρώ από τα δώρα και 9 – 12 δισ. ευρώ από τις συντάξεις.


Σχολιάστε εδώ