Εμμ. Γούναρης: Ελληνική αυτοκτονία η Συμφωνία των Πρεσπών

Εμμ. Γούναρης: Ελληνική αυτοκτονία η Συμφωνία των Πρεσπών

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


-Η επίσημη θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για το Σκοπιανό μέχρι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015

Πολλοί από τους αναγνώστες μας ρωτούν ποιες ήταν οι ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό μέχρι το 2015 στα διάφορα fora του ΟΗΕ και πώς αντιμετώπιζε η χώρα μας τις σκοπιανές θέσεις.

Έτσι, όπως θα δείτε παρακάτω, υπερασπίζετο η υπό την αρχηγία μου ελληνική αντιπροσωπεία στα διάφορα fora των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα, και όχι μόνο, τις ελληνικές θέσεις τουλάχιστον από το 1990 μέχρι την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015. Ιδού το κείμενο των επίσημων ελληνικών θέσεων:

«Δεν υφίσταται οποιαδήποτε βάση από ιστορικής άποψης και από πλευράς Διεθνούς Δικαίου για τη χρήση του ονόματος ‘‘Μακεδονία’’ εκ μέρους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Πέραν τούτου, η χρήση εκ μέρους της FYROM του ονόματος αυτού ουδεμία σχέση έχει με την αρχή κυριαρχίας του κράτους αυτού. Η Μακεδονία ήταν ένα ελληνικό βασίλειο μεταξύ άλλων πολλών ελληνικών βασιλείων. Η Μακεδονία ήταν το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου. Όλοι οι έλληνες βασιλείς, όπως ο Φίλιππος, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Αγαμέμνονας, ο Αχιλλεύς, ο Κόδρος, ο Θησεύς, ο Ερεχθεύς, ο Άδμητος, ο Νέστωρ, ο Οδυσσεύς, ο Ιάσων, ο Αιγεύς, ο Μίνως, ο Ιδομενέας, ο Κίνιρας, ο Ευαγόρας και άλλοι είχαν ελληνική εθνικότητα.

Μακεδονική εθνότης ουδέποτε υπήρξε. Η γλώσσα και το αλφάβητο των ελληνικών βασιλείων ήσαν πάντοτε ελληνική γλώσσα και το ελληνικό αλφάβητο.

Η δημιουργία της FYROM το 1947 ήτο ιδέα του γιουγκοσλάβου δικτάτορα Ιωσήφ Τίτο, οργανωτή του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών, με απώτερο στόχο, στην περίπτωση νίκης των κομμουνιστών, μια εύκολη προσάρτηση της περιοχής της ελληνικής, βουλγαρικής και αλβανικής ‘‘Μακεδονίας’’ στη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ιστορία της καλούμενης FYROM ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία της Μακεδονίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής ιστορίας, όπως η ιστορία της Σπάρτης, των Αθηνών, της Κρήτης, της Κύπρου και της Ηπείρου.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, ουδέποτε οι Έλληνες θα δεχθούν τη διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας εκ μέρους της FYROM ή οποιουδήποτε άλλου. Ο Μ. Αλέξανδρος, τονώνοντας το ηθικό των στρατιωτών του στη μάχη των Γαυγάμηλων το 331 π.Χ. είπε: ‘‘Ό,τι εμείς κάνουμε τώρα, το κάνουμε για τη δόξα της Ελλάδος’’. Δεν είπε για τη δόξα της Μακεδονίας. Γιατί; Διότι πίστευε ότι η Μακεδονία ήταν ένα αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας. Ένα άλλο ιστορικό γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Μ. Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες ήταν ότι μετά τη μάχη στον Γρανικό το 334 π.Χ. ο Μ. Αλέξανδρος έστειλε στον Παρθενώνα, το κέντρο του Ελληνισμού και όχι στην πρωτεύουσά του στην Πέλλα, τριακόσιες περσικές ασπίδες με το επίγραμμα ‘‘Αλέξανδρος, ο υιός του Φιλίππου και οι Έλληνες εκτός Λακεδαιμονίων’’. Οι Σπαρτιάτες δεν συμμετέσχον στις μάχες του Αλέξανδρου, διότι ήθελαν πάντα να είναι αυτοί οι αρχηγοί.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της μάχης του Ίσσου το 333 π.Χ, ο Μέγας Αλέξανδρος, ως ηγεμών όλων των Ελλήνων, απέστειλε το κάτωθι μήνυμα στον πέρση αυτοκράτορα Δαρείο: ‘‘Οι πρόγονοί σας, εισβάλοντας στη Μακεδονία και εις την υπόλοιπο Ελλάδα, προκάλεσαν πολλά δεινά στους Έλληνες, εγώ ως Ηγεμών των Ελλήνων, ήρθα στη Ασία προκειμένου να τιμωρήσω εσάς οι οποίοι το πρώτο επέδραμον’’. Και μόνο από αυτήν την επιστολή προκύπτει κατά τον πιο περίτρανο τρόπο η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η ελληνική καταγωγή του Μ. Αλέξανδρου. Ο Ηρόδοτος δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες.

Υπάρχουν μέλη των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναγνωρίσει το κράτος αυτό με το όνομα ‘‘Μακεδονία ή Δημοκρατία της Μακεδονίας’’. Αυτό ήτο μία λανθασμένη απόφαση, η οποία ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Τα κράτη αυτά οφείλουν να σεβαστούν την ελληνική ιστορία, ιδιαίτερα τα κράτη εκείνα που διατηρούν στην Ελλάδα αρχαιολογικές σχολές και να επανορθώσουν τις αποφάσεις τους, εάν πράγματι θέλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, την Ιστορία και τη Δικαιοσύνη.

Η Ελλάς και ο ελληνικός λαός ουδέποτε θα επιτρέψουν τη χρήση του ονόματος ‘‘Μακεδονία’’, ως ονόματος κράτους, από οποιαδήποτε χώρα που προσβάλλει την ελληνική ιστορία, ακόμη και αν αναγνωρισθεί το όνομα αυτό από όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι πολίτες της FYROM και η κυβέρνησή τους οφείλουν να διαλέξουν ένα άλλο όνομα για τη χώρα τους, ένα όνομα χωρίς τη λέξη ‘‘Μακεδονία’’ και ‘‘Μακεδονική’’, εάν πράγματι επιθυμούν μια ειρηνική συμβίωση της χώρας τους με τα γειτονικά κράτη, στα πλαίσια της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. ‘‘Παιονία’’ ή ‘‘Vardaska’’ ή ‘‘Δαρδανία’’ ή ‘‘Δημοκρατία των Σκοπίων’’ είναι το σωστό όνομα για αυτήν τη χώρα».

Τα κράτη που χρησιμοποιούσαν στις επίσημες παρεμβάσεις τους και έκαναν χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ήταν μόνο τα Σκόπια, η Σλοβενία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Κανένα άλλο κράτος, ακόμη και αυτά που είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», δεν τόλμησε να αναφέρει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» λόγω της ετοιμότητας της Ελληνικής Αντιπροσωπείας να παρέμβει με ισχυρά ιστορικά και πολιτικά κριτήρια.

Το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις από την αρχή της κρατικής δημιουργίας του κράτους αυτού δεν είχαν καλέσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να καλέσει τα κράτη αυτά να αναγνωρίσουν το κράτος αυτό μόνο με το όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως αναγνωρίσθη αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είναι πράγματι ένα μεγάλο σφάλμα. Ως προς το κείμενο της αναφερθείσης επίσημης ελληνικής παρέμβασης μέχρι το 2015, δεν νομίζω να τολμήσει να εναντιωθεί κάποιος. Με το κατασκεύασμα της Συμφωνίας των Πρεσπών κατορθώσαμε μόνο να διαστρεβλώσουμε τις σωστές ελληνικές θέσεις για το θέμα αυτό.

Η Ιστορία θα γράψει σύντομα κάτι για τους Έλληνες δημιουργούς της. Όπως είπε ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Άγγελος Συρίγος, με τη Συμφωνία αυτή «κόπηκε το δένδρο της διαφοράς, αλλά έμειναν οι ρίζες του δένδρου».
Στην υποστηριζόμενη από ορισμένους κύκλους θέση, βάσει της οποίας η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια μεγάλη ελληνική επιτυχία, εμείς θα αντιτείναμε ότι η Συμφωνία αυτή είναι μια ελληνική αυτοκτονία. Θα τρίζουν τα οστά των Μακεδονομάχων, που θυσίασαν τη ζωή τους, όπως επίσης του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Οι «υποστηρικτές» της Συμφωνίας των Πρεσπών καλό είναι να γνωρίζουν ότι ακόμη και αν υπερψηφισθεί η Συμφωνία από το Ελληνικό και το Σκοπιανό Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ απαιτείται επικύρωση από τους Προέδρους της Δημοκρατίας των δύο κρατών και ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης. Και μόνο χωρίς την ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης η Συμφωνία δεν ισχύει. Αν καθυστερήσει η κύρωση της Συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και ενδιάμεσα προκύψουν εκλογές με νίκη της Νέας Δημοκρατίας τότε βέβαια δεν πρόκειται να υπερψηφισθεί η Συμφωνία. Αν υπερψηφισθεί η Συμφωνία από το παρόν Κοινοβούλιο και προκύψουν ενδιάμεσα εκλογές με νίκη της Νέας Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να επικυρώσει μια Συμφωνία η οποία δεν θα συγκεντρώνει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης.

Μία άρνηση επικύρωσης της Συμφωνίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας οδηγεί στην επαναφορά της Συμφωνίας προς ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου η απόφαση λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που ισχύει και για το σκοπιανό Σύνταγμα.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται τόσο πολύ για να τελειώσουν οι διαδικασίες, παρόλο που το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετο στη Συμφωνία. Φτάσαμε στο σημείο ορισμένοι κύκλοι της σημερινής κυβέρνησης, με πρώτο και καλύτερο τον έλληνα πρωθυπουργό, να αγνοούν τη γνώμη του 70% του ελληνικού λαού. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία; Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ουδόλως τους ενδιαφέρει αν θα μπουν με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγα αυτού. Ας βρουν αυτοί τη λύση!


Σχολιάστε εδώ