Ο Λεβέντης στο στόχαστρο
-Χάνει τον έναν μετά τον άλλο βουλευτή
Σε τροχιά διάλυσης έχει μπει η Ένωση Κεντρώων –πιθανότατα ανεπιστρεπτί–, ενώ η πορεία προς τις εθνικές εκλογές προδιαγράφεται μακρά και επώδυνη. Η κατάσταση, όπως ακριβώς διαμορφώνεται, κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διεκδίκηση θέσης στην επόμενη Βουλή.
Συμπτώματα… ηττοπάθειας εκδηλώνει ο Β. Λεβέντης –σε αντίθεση με τη στάση που τηρούσε μέχρι πρότινος–, ο οποίος σημειώνει ότι «αν κάποιοι θέλουν να διαλύσουν την Ένωση Κεντρώων, ας τη διαλύσουν». Χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει και τη… συνήθη θεωρία του, σύμφωνα με την οποία σκοτεινά κέντρα επιδιώκουν την εξόντωση του κόμματός του.
Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήταν η Θ. Μεγαλοοικονόμου, η οποία παρεκκλίνοντας της επίσημης γραμμής του κόμματος είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και λίγο αργότερα εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Φέτος είναι ο Γ. Σαρίδης, ψήφισε τον προϋπολογισμό και –ποιος ξέρει;– σύντομα να κάνει και το επόμενο βήμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως… αυξάνουν ήδη κατά ένα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Εμπόδιο το γεγονός ότι ο κ. Σαρίδης έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά στην πολιτική κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο. «Θέμα καταστατικών μέτρων σε βάρος του βουλευτή δεν υφίσταται, είναι πάγια η θέση του κατά των διαγραφών», τονίζεται από το περιβάλλον του κ. Λεβέντη.
Υπάρχουν ωστόσο και πρόσθετοι λόγοι που υπαγορεύουν την… ατιμωρησία. Αυτήν τη στιγμή η Ένωση Κεντρώων αριθμεί πέντε βουλευτές, αν χάσει έναν –βάσει του Κανονισμού της Βουλής– θα πάψει να υφίσταται κοινοβουλευτικά, θα στερηθεί και τα προνόμια που έχει σήμερα. Ο κ. Λεβέντης δεν θα έχει το δικαίωμα να παίρνει τον λόγο στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το κόμμα δεν θα δικαιούται γραφεία εντός του Κοινοβουλίου κ.ά. Όλα αυτά βεβαίως έχουν εντελώς προσωρινό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή ο κ. Σαρίδης μπορεί να αποφασίσει είτε να ανεξαρτητοποιηθεί είτε να προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, εκτός απροόπτου στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτη… λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Ένωση Κεντρώων είχε εξασφαλίσει εννέα έδρες, σήμερα διαθέτει μόνο πέντε. Στο διάστημα που μεσολάβησε τέσσερις βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα και κοινός παρανομαστής των καταγγελιών που συνόδευσαν τις αποχωρήσεις τους ήταν: Η έλλειψη οργάνωσης- προγραμματισμού αλλά και ξεκάθαρης πολιτικής και ο συγκεντρωτισμός του Β. Λεβέντη, που ενίοτε εκδηλωνόταν με κρίσεις αυταρχισμού. Από τους τέσσερις που… κούνησαν μαντήλι οι τρεις βρήκαν «καταφύγιο» σε άλλα κόμματα: Η Θ. Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατσιαντώνης στη Νέα Δημοκρατία και ο Γ. Καρράς στο Κίνημα Αλλαγής. Ο τέταρτος (Αρ. Φωκάς) συνεχίζει ως ανεξάρτητος.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την Ένωση Κεντρώων σε σταθερά καθοδική πορεία, ο Β. Λεβέντης αναζητεί τρόπους να σταματήσει τον κατήφορο και να αλλάξει τα δεδομένα εν όψει εκλογών. Συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, ενώ δεν απέκλεισε –αν και παραδέχθηκε ότι αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο– ενδεχόμενη συμπόρευση με τον Π. Καμμένο.
Φωτό: xronos.gr