Γ. Παπαγιαννόπουλος: Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας (συνέχεια)…

Γ. Παπαγιαννόπουλος: Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας (συνέχεια)…


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]


1. Σχόλιο για το επίμαχο άρθρο 49 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Ταχυδακτυλουργίες γίνονται από τον Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ (FYROM) για να περάσει η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν για όσα είπε περί προστασίας των «Μακεδόνων» εκτός FYROMίας, άλλαξε την παράγραφο 3 του άρθρου 49 του Συντάγματός του και έτσι η νέα διατύπωση αναφέρεται σε «διασπορά» (ομογένεια), που θεωρήθηκε αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του Ελληνικού Συντάγματος.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών»… Η Ιστορία έχει απαντήσει ως προς το τι συμβαίνει –οσάκις συμβαίνει– όταν τόσο μικροί διαχειρίζονται θέματα τόσο ΜΕΓΑΛΑ

2. Αντιδράσεις στην Ελλάδα για την απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία

Η, διά χειρός αλβανού πρωθυπουργού, απόφαση απαλλοτρίωσης ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε Έλληνες της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας στην Αλβανία συνιστά παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου. Η εκμετάλλευση, από πλευράς αλβανικού κράτους, της ασάφειας των τίτλων κυριότητας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου (που εκκρεμούν δεκαετίες μετά την απαλλοτρίωσή τους από το καθεστώς Εμβέρ Χότζα) συνιστά μεθόδευση ενάντια στις ιδιοκτησίες και αποτελεί ένα ακόμη βήμα, με στόχο την εκδίωξη των Βορειοηπειρωτών από τις πατρογονικές τους εστίες.

Διαβάζουμε στην επερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγονου προς τα όργανα της ΕΕ: «Σύμφωνα με καταγγελίες της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή αλλά και δημοσιεύματα, η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε στην απαλλοτρίωση εκτάσεων γης στην περιοχή της παραλιακής γραμμής Αυλώνα – Αγίων Σαράντα, προφασιζόμενη οικονομικούς λόγους. Σημαντικό ποσοστό των ακινήτων αυτών αφορά εκτάσεις που ανήκουν σε έλληνες ομογενείς, γεγονός το οποίο καταδεικνύει για άλλη μια φορά την επιθετική στάση του αλβανικού κράτους απέναντι στην ελληνική μειονότητα, τα μέλη της οποίας πλήττονται επί σειρά ετών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Ερώτηση: Ασχολείται κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση με το θέμα ή τους προκαλεί αλλεργία, διότι εμπίπτει στις ιδεοληψίες περί «εθνικισμών» και άλλων φληναφημάτων;

Έντι Ράμα, Σαλί Μπερίσα: Κοντά τα χέρια σας από την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία! Κάτω τα χέρια από τη Χειμάρρα!


Σχολιάστε εδώ