Αλ. Τσίπρας: Τα Βαλκάνια να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης και της συνεργασίας

Αλ. Τσίπρας: Τα Βαλκάνια να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης και της συνεργασίας

Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη διεύρυνση της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Βελιγράδι.

«Μιλήσαμε εκτενώς για σημαντικά projects υποδομών διασυνδεσιμότητας και οικονομικής συνεργασίας, στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών, τα οποία θέλουμε να υποστηρίξουμε το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τονίσε, την ιδιαίτερη σημασία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας της, για να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων, ενώνοντας τη Νοτιανατ. Ευρώπη με την Ανατολ. Μεσόγειο, αλλά και τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, όπως είδαμε στις τελευταίες ΔΕΘ.

«Συζητήσαμε τέλος, για την κοινή υποψηφιότητα των τεσσάρων χωρών μας για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2028 ή του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030. Η διοργάνωσή τους θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία, προβάλλοντας τα Βαλκάνια ως θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συζητήθηκαν σημαντικά projects υποδομών διασυνδεσιμότητας και οικονομικής συνεργασίας, στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών.

Έδωσε έμφαση στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας – Ρούσε, στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου και Βουδαπέστης, που όπως ανέφερε επιταχύνεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ