Β. Θεοτοκάτος: Ο επιθανάτιος ρόγχος της αγροτιάς και η ερήμωση της υπαίθρου
Tου
ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
Επιτίμου Δικηγόρου – προέδρου της ΑΣΠΕ
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατατάσσει τις περιοχές της Ελλάδος σε τρεις κατηγορίες: Τις αστικές, τις ημιαστικές και τις αγροτικές. Θεωρεί δε αγροτικές τις περιοχές των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Για να διαπιστώσει κάθε νοήμων πολίτης αυτής της πατρίδος σε ποιο κατάντημα έχει φθάσει η Ελλάς με την υπογεννητικότητα και την εφιαλτική κατάσταση του δημογραφικού προβλήματός της, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις γεννήσεις και τους θανάτους του έτους 2017 στις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είχαμε 1.025 γεννήσεις, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους 3.595, δηλαδή τριπλάσιοι και πλέον. Στην Κεντρική Μακεδονία 2.097 έναντι 6.505, δηλαδή τριπλάσια και πλέον υπεροχή των θανάτων, στη Δυτική Μακεδονία 566 έναντι 1.900, στην Ήπειρο 778 έναντι 2.442, η ίδια τριπλάσια υπεροχή των θανάτων.
Στη Θεσσαλία 1.032 έναντι 3.926, σχεδόν τετραπλάσια η υπεροχή. Στα Ιόνια Νησιά 931 έναντι 1.708, περίπου διπλάσια η υπεροχή. Στη Δυτική Ελλάδα 934 έναντι 3.450, σχεδόν τετραπλάσια η υπεροχή. Στη Στερεά Ελλάδα 934 έναντι 3.295, τριπλάσια και πλέον η υπεροχή. Στην Πελοπόννησο 1.285 έναντι 4.269, τριπλάσια και πλέον η υπεροχή. Στο Βόρειο Αιγαίο 689 έναντι 1.435, διπλάσιοι και πλέον οι θάνατοι των γεννήσεων.
Στο Νότιο Αιγαίο 946 έναντι 1.116, μικρή υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων. Στην Κρήτη 1.760 έναντι 3.120, σχεδόν διπλάσιοι, και στην Αττική 183 έναντι 492, δηλαδή διπλάσιοι και πλέον.
Στο σύνολο των αγροτικών περιοχών της Ελλάδος το έτος 2017 οι γεννήσεις ήσαν μόλις 13.531 και οι θάνατοι ανήλθαν στους 37.253, σχεδόν τριπλάσιοι από τις γεννήσεις. Αυτή είναι η ερήμωση της υπαίθρου χώρας. Αγροί ακαλλιέργητοι και εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. Οικίες ακατοίκητες και ερειπωμένες. Παιδιά εξαφανισμένα. Δάσκαλοι και ιερείς άφαντοι. Παραμένουν ελάχιστοι γέροντες ως απομεινάρια μιας εποχής που παρήλθε οριστικώς. Αυτός είναι ο επιθανάτιος ρόγχος της αγροτιάς.
Πώς είναι δυνατόν, με τέτοια ερήμωση της υπαίθρου, να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στους περισσοτέρους αγροτικούς νομούς της Ελλάδος οι θάνατοι είναι τριπλάσιοι και πλέον από τις γεννήσεις. Εν τω μεταξύ, η πολιτική ηγεσία στην κυριολεξία «αγρόν αγοράζει». Ουδέν απολύτως ενδιαφέρον έχει για την ανατροπή του κατήφορου των γεννήσεων και ουδέν απολύτως κίνητρο παρέχει στους νέους για την απόκτηση τέκνων. Η μέριμνα των συντρόφων της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξαντλείται στο πώς θα ξεριζώσουν το ενδιαφέρον των παιδιών προς την πατρίδα, τον σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και την αγάπη προς την οικογένεια, έτσι ώστε να πορεύονται στη ζωή τους χωρίς ρίζες, αξίες και ιδανικά και φυσικά χωρίς οικογένεια και παιδιά.
Ενδεικτικό της αδιαφορίας αποτελεί και το γεγονός ότι κάποιοι στην Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό αναφέρθηκαν και στη βελτίωση της νομοθεσίας για τις υιοθεσίες, λες και η υιοθεσία βοηθάει στην αύξηση των γεννήσεων! Η ανακατανομή των γεννημένων παιδιών είναι αυταπόδεικτο ότι δεν βοηθάει στην αύξηση των γεννήσεων.
Ένας δε καθηγητής του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ έγραψε σε άρθρο και τα εξής: «Τι έγινε λοιπόν και τα ρεπορτάζ μοιάζουν με πολεμικές ανταποκρίσεις από το μέτωπο ‘‘της υπογεννητικότητας’’;
Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τους αριθμούς, η μείωση του πληθυσμού τώρα δεν οφείλεται στη γεννητικότητα ή τη μακροβιότητα – και τα δύο εξελίσσονται προβλέψιμα εδώ και 20 χρόνια. Αυτό που άλλαξε είναι η μετανάστευση. Στις δεκαετίες του 1990 και 2000 η συνεχής ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα κρατούσε τον συνολικό πληθυσμό σταθερό, αποκαθιστώντας την αριθμητική ισορροπία μεταξύ γεννήσεων και θανάτων.
Τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν να εγκαθίστανται μετανάστες, ενώ άρχισαν να φεύγουν αγόρια και κορίτσια που δεν έβρισκαν δουλειά. Η καθαρή μετανάστευση είναι αυτή που οδηγεί στη μείωση του πληθυσμού, όχι η πτώση των γεννήσεων, αφού αυτές δεν έπεσαν…»! Το γεγονός ότι οι γεννήσεις ακόμη και το 2011 ήσαν 106.428 ενώ το 2017 ήταν 88.553, δηλαδή 17.865 λιγότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημαίνει, κατά τον εν λόγω καθηγητή, ότι δεν έπεσαν! Η αφροσύνη δεν έχει όρια.