Πρ. Παυλόπουλος: Ο Τάσσος Παπαδόπουλος άνοιξε την πόρτα της ΕΕ στην Κύπρο

Πρ. Παυλόπουλος: Ο Τάσσος Παπαδόπουλος άνοιξε την πόρτα της ΕΕ στην Κύπρο

-Με το ηρωικό ΟΧΙ στο «Σχέδιο Ανάν», που αν περνούσε δεν θα υπήρχε σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε με τη δικαίωση ενός άλλου μεγάλου αγώνα: Εκείνου που αφορούσε την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, και που αποτελεί και σήμερα τη μεγάλη αντηρίδα και το κρίσιμο εφαλτήριο για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού Προβλήματος και, συνακόλουθα, για την αποκατάσταση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στο μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο παραβρέθηκε όλη η ηγεσία της Κύπρου.

Με ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Άφησε πίσω του ένα σημαντικό δημοκρατικό παράδειγμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο ένας υπεύθυνος και δημοκρατικός πολιτικός ηγέτης οφείλει να χειρίζεται τις τύχες του τόπου του και του λαού του. Και μιλώ για το Σχέδιο Ανάν αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο αντιμετώπισε με γνήσιο δημοκρατικό τρόπο, όπως άλλωστε ταιριάζει στον Ελληνισμό και στο ελληνικό πνεύμα, που γέννησε τη Δημοκρατία. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έθεσε αυτό το μείζον και υπαρξιακής σημασίας για την Κύπρο θέμα υπό την κρίση και την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος».

Θύμισε, όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ο αγώνας για την Κύπρο δεν έχει βρει ακόμη την ιστορική του δικαίωση: «Όσο συνεχίζεται η τραγωδία της Κύπρου, όσο πάνω στο έδαφος της Κύπρου υπάρχουν, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, στρατεύματα κατοχής, ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Με την έννοια ότι έχουμε χρέος, τόσο εμείς όσο και η έως σήμερα απαραδέκτως απαθής διεθνής κοινότητα, να αποδώσουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία την ακεραιότητά της και την πλήρη κυριαρχία της».

Φωτό: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ