Π. Σκουρλέτης: Το πραγματικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το διαμορφώνουν πρώτα απ’ όλα οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας
-Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5 στον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά
Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Κόκκινο» 105,5 τόνισε ότι το πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το διαμορφώνουν τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών. Με αφορμή τη δήλωση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ περί «ηθικής αυτουργίας» της κυβέρνησης στην βομβιστική ενέργεια κατά του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνει ότι με αυτή τη δήλωση επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της επιλογής του εμπάργκο στις εκπομπές του ΣΚΑΪ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία ότι υπονομεύει με δηλώσεις στελεχών της το αρραγές μέτωπο κατά των τρομοκρατικών ενεργειών, όπως αυτό εκφράστηκε αρχικώς με τις τοποθετήσεις των κομμάτων για την επίθεση. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία «έχει επιλέξει, τακτικά αλλά και ουσιαστικά να τραβήξει κόσμο από τα δεξιά της». Τέλος, ζήτημα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Αθηναίων.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
Σ.Σ: Υπήρξε το γνωστό γεγονός της βομβιστικής επίθεσης κατά του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ του συγκροτήματος Αλαφούζου στο Φάληρο, χθες τη νύχτα και είναι γεγονός ότι υπήρξε απερίφραστη καταδίκη της ενέργειας αυτής από όλες τις πλευρές, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου. Παρόλα αυτά και με την τοποθέτηση, προσεκτική ή απρόσεκτη, διαφόρων πλευρών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης και με τη δήλωση του κ. Αλαφούζου, για μία ακόμη φορά για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και το εμπάργκο – το οποίο είναι γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες έχει κηρυχθεί – της παρουσίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις ειδησεογραφικές ζώνες και τις ειδησεογραφικές εκπομπές του σταθμού. Θέλω το σχόλιό σας γι’ αυτό.
Π.Σ: Όπως σωστά επισημαίνετε υπήρξε απόλυτη καταδίκη, από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, αυτής της βομβιστικής ενέργειας. Και θα έπρεπε κάποιος να το χαιρετίσει αυτό και να μην προσπαθήσει, ουσιαστικά να το «κοντύνει» θα έλεγε κανείς, κάνοντας κάποιες περίεργες δηλώσεις και συμψηφισμούς οι οποίοι είναι, αν μη τι άλλο, ανόητοι και σε λάθος πολιτική κατεύθυνση. Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα σε κάποιες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ίδιου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος περίπου είπε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για μη συμμετοχή των στελεχών του στις εκπομπές του ΣΚΑΪ, διευκόλυνε αυτή την ενέργεια. Πρόκειται για επικίνδυνο και ανόητο συμψηφισμό που ίσως διευκολύνει την ρητορική που έχει υιοθετήσει η επίσημη έκφραση της Νέας Δημοκρατίας, τη διχαστική, πολωτική ρητορική, αλλά είναι επιζήμια συνολικά για τη δημοκρατία. Άλλωστε, αν θέλει κάποιος να περιθωριοποιήσει και να απομονώσει αυτού του τύπου τις τρομοκρατικές ενέργειες, θέλει ένα αρραγές μέτωπο απέναντί τους και αυτό υπήρξε. Και έρχεται η Νέα Δημοκρατία με τις δηλώσεις της να το υπονομεύσει.
Από την άλλη, υπήρξαν και οι δηλώσεις του κ. Αλαφούζου, ο οποίος έφτασε να χαρακτηρίσει ως ηθικό αυτουργό τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η δήλωσή του αυτή καθεαυτή επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να μην πηγαίνει σε ένα κανάλι το οποίο δεν είναι, τελικά, δημοσιογραφικό, δεν είναι τηλεοπτικό μέσο, αλλά είναι ένα όργανο στα χέρια συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Αυτό επιβεβαιώνει αυτή η δήλωση. Όταν εκκαλούντο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους καλούσαν για να γίνει μία συζήτηση, έστω μέσα στο πλαίσιο αυτού του σταθμού και με την οπτική του, αλλά, ουσιαστικά ήταν μία προσπάθεια δημιουργίας καταστάσεων που σκοπό είχαν να προβοκάρουν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό υπήρχε ως εκτίμηση. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αλαφούζου θεωρώ ότι επιβεβαιώνεται η ορθότητα αυτής της επιλογής.
Σ.Σ: Είναι εμφανές ότι από ορισμένους κύκλους καλλιεργείται αυτό το κλίμα της ακραίας πόλωσης. Όπως, επίσης, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπάθησε, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, να μετατοπίσουν την βάση της αντιπαράθεσης στην ανάγκη ανάταξης της κοινωνίας μετά τη μνημονιακή φάση με μια σειρά μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα και μια σειρά μέτρων μόνιμων στον Προϋπολογισμό, με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται σε θέματα φορολογικής πολιτικής, ασφάλισης κλπ. Από την άλλη πλευρά είναι εμφανές ότι με την απάντηση που δόθηκε από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το μέτωπο, με αυτή την ιστορία περί διπλάσιας του ΑΕΠ αύξησης των κατώτερων μισθών που σημαίνει κάτι λίγα ευρώ το μήνα, προσπαθεί να απαντηθεί η επίθεση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το μέτωπο, αλλά παρόλα αυτά, εκείνο που φαίνεται και από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι κυριάρχησε η ακροδεξιά ρητορεία Σαμαρά, κατά κύριο λόγο. Παρόλα αυτά, χθες στη Βουλή είδαμε τον κ. Δένδια για παράδειγμα, να μιλάει για την ανάγκη εξάλειψης του ναζιστικού φαινομένου και ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική υποχρέωση όλων των πλευρών της Βουλής, των δημοκρατικών κομμάτων. Θέλω την εκτίμησή σας καταρχάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα της πόλωσης ποια στάση θα κρατήσει από εδώ και πέρα; Που θα προσπαθήσει να επικεντρώσει – γιατί το ’19 έτσι κι αλλιώς, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές είναι εκλογική χρονιά – που θα προσπαθήσει να προσδιορίσει κυρίως το βάρος της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία;
Π.Σ: Νομίζω ότι το πραγματικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το διαμορφώνουν πρώτα απ’ όλα οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Πάνω εκεί οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν, η κάθε μία, τις δικές της προτάσεις για το πώς βλέπει την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων. Οτιδήποτε άλλο θεωρώ ότι είναι αποπροσανατολιστικό ή, εν πάση περιπτώσει, έρχεται σε ένα δεύτερο επίπεδο. Η ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργεί εκ των πραγμάτων το έδαφος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εκεί πάνω, λοιπόν, οφείλουμε να μιλήσουμε για τον νέο ρόλο που πρέπει να παίξει ο δημόσιος τομέας στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, για τη θέση του κόσμου της εργασίας, για την αποκατάσταση, εν μέρει, των δικαιωμάτων που επλήγησαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τις μνημονιακές πολιτικές. Καίρια ζητήματα που αφορούν το παρόν και το ορατό μέλλον.
Αντ’ αυτού, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας κατατίθεται ένας ακροδεξιός, νεοφιλελεύθερος, λαϊκιστικός λόγος. Θεωρώ ότι αυτό προσδίδει τελικά και αυτή την αμηχανία στη στάση της έναντι της κυβέρνησης. Θυμόσαστε ότι λίγο πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη ΔΕΘ κατήγγελλαν την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει ένα τέταρτο μνημόνιο, αμέσως μετά είπαν για παροχολογία και αυτή τη στιγμή υπάρχει πραγματικά μια αμηχανία και μια έλλειψη σαφούς προγραμματικής πρότασης. Κάποιες στιγμές, όταν αποσαφηνίζονται τα πράγματα εμφανίζεται ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόσωπο. Όπως αυτό που λέει ότι θα πετάξουμε έξω χιλιάδες συμβασιούχους – χωρίς να νοιάζεται για την επίλυση των εργασιακών σχέσεων – οι οποίοι δημιουργήθηκαν επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ομηρίας και να υποαμείβονται σε πολλές περιπτώσεις Διότι αυτό απαιτούσε η «τακτοποίηση» της δημόσιας εικόνας του δημόσιου τομέα. Ή το να λέει ότι θέλει να επαναφέρει το θέμα των προσλήψεων στο καθεστώς των πέντε αποχωρήσεων και της μίας πρόσληψης στον δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση, κάτι που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε μία διαρκή υποστελέχωση και άρα σε μια αδυναμία του ίδιου του δημόσιου τομέα να επιτελέσει τον ρόλο του ως προς την παροχή υπηρεσιών, τον επιτελικό ρόλο που πρέπει να παίζει στην οικονομία και ευρύτερα. Υπάρχουν σαφείς προτάσεις. Πολύ περισσότερο κατανοητές είναι αυτές στον τομέα της υγείας, οι οποίες έχουν έναν ακραίο νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Επειδή όμως, αυτό δεν είναι το ευνοϊκό πεδίο για τη Νέα Δημοκρατία, βλέπετε να ανοίγονται άλλα ζητήματα. Υπερμεγεθύνονται πραγματικά προβλήματα σε τέτοιες διαστάσεις που δεν έχουν πολλές φορές σχέση με την πραγματικότητα. Όπως τα θέματα της παραβατικότητας όπου, ξαφνικά, ένας πορτοφολάς εξισώνεται με ένα δίκτυο εμπορίας όπλων ή διακίνησης ναρκωτικών. Και όλα αυτά «αλέθονται» και βγαίνει το αφήγημα περί νόμου και τάξης και ότι η σημερινή κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει μια ανοχή χωρίς προηγούμενο. Μη κατανοώντας ποιες είναι οι συνθήκες σήμερα, ποιες ήταν οι επιπτώσεις της φτώχειας στην αύξηση της μικρής παραβατικότητας, δηλαδή πραγματικά ερωτήματα που τίθενται μπροστά σε όλους μας.
Σ.Σ: Είναι από τα βασικά στοιχεία της ατζέντας, απ’ ότι φαίνεται, στην αντιπαράθεση…
Π.Σ: Κορυφαίο βεβαίως είναι το μακεδονικό θέμα, από το οποίο προσδοκά αυτή τη στιγμή, μέσα από την υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς ρητορικής, να μειώσει οποιεσδήποτε πιέσεις μπορεί να αισθάνεται η Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της. Βλέποντας ότι έχει εξαντλήσει πια την όποια δυνατότητα είχε να κερδίσει κάποιους από τον ενδιάμεσο χώρο – δεν το μπορεί με αυτή την πολιτική – έχει επιλέξει, τακτικά αλλά και ουσιαστικά να τραβήξει κόσμο από τα δεξιά της.
Σ.Σ: Και μια τελευταία ερώτηση. Πότε θα είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει τα πρόσωπα τα οποία θα υποστηρίξει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;
Π.Σ: Αν λέτε για μια συνολική ανακοίνωση η οποία θα έχει τον χαρακτήρα της επισφράγισης των υποψηφιοτήτων, δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό και μάλλον δημιουργεί και λάθος συνειρμούς, ότι κάποια κομματικά επιτελεία αποφασίζουν για το ποιοι θα διεκδικήσουν αιρετές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι έξω και κόντρα από τη λογική μας που δίνει προτεραιότητα στις ίδιες τις τοπικές δυνάμεις να διαμορφώνουν τους υποψηφίους τους και τα σχήματα που θα κατέλθουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ουσιαστικά έχουν δρομολογηθεί οι επιλογές που έχουμε κάνει στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και ως ένα βαθμό έχουν ανακοινωθεί.
Σ.Σ: Εκκρεμεί η Αθήνα…
Π.Σ: Η Αθήνα είναι υπόθεση λίγων ημερών για την τελική επιλογή…