Νέα ασπίδα για την πρώτη κατοικία όσων έχουν «πραγματική οικονομική αδυναμία»
–Ο ΕΓ Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης στον 105,5 Στο Κόκκινο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» και σε δημοσιεύματα που θέλουν να δίνεται παράταση και στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη μέχρι να υπάρξει νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε αρχικά ότι «ο νόμος συνεχίζει να ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, εσφαλμένα έχει διαδοθεί ότι θα σταματήσει να υφίσταται, δεν ισχύει» κάτι τέτοιο.
«Όλοι (άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροέμποροι) μπορούν να κάνουν αίτηση και μετά την 1η Ιανουαρίου. Με την αίτηση λαμβάνουν την προστασία όλων των λογαριασμών και όλων των ακινήτων. Όταν γίνει η δίκη -μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνια, τότε ο δικαστής θα επιδικάσει ένα ποσό που πρέπει να δίνουν τον μήνα, π.χ. 100 ευρώ. Εφόσον πληρώνεται, προστατεύεται η πρώτη κατοικία», όπως τόνισε. «Πρόβλημα», συνέχισε ο ίδιος, «θα υπάρχει εάν κάποιος δεν μπορεί να δώσει αυτό το ποσό, τότε η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται».
«Αυτή την πρόνοια θέλει να δώσει η κυβέρνηση, για αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί έχουν αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία», τόνισε ο κ. Κουρμούσης, «γι’ αυτό ψηφίστηκε άρση απορρήτου και γίνονται έλεγχοι, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε αυτούς λοιπόν που δεν μπορούν να πληρώσουν, η κυβέρνηση επιθυμεί να καλύψει το ποσό, να δώσει ένα προνοιακό επίδομα στεγαστικού δανείου, να πληρώνει ένα ποσό για το στεγαστικό δάνειο του πολίτη ή νοικοκυριού που έχει πραγματική οικονομική αδυναμία».
«Αυτό θα έχει ένα κόστος στον προϋπολογισμό, μία δημοσιονομική επίπτωση. Το ύψος της βρίσκεται αυτή την στιγμή υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ήδη όμως στον προϋπολογισμό έχει ενταχθεί ένα ποσό περίπου 50 εκατ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτή την προνοιακού χαρακτήρα στεγαστική πολιτική», κατέληξε.
Παράταση και στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό
Ψηφίζεται εξάλλου την Παρασκευή η τροπολογία που κατατέθηκε χτες το βράδυ και αφορά την παράταση του θεσμού του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού για ένα ακόμα χρόνο, είπε ο κ. Κουρμούσης στην αρχή της συνέντευξης.
Θύμισε ότι αφορά «όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, όλων των ειδών τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους ομόρρυθμους εταίρους (δηλαδή επιχειρηματίες). Προϋπόθεση είναι να αποδεικνύουν ότι είναι βιώσιμη η επιχείρηση, να έχει θετική καθαρή θέση, θετικά αποτελέσματα, έστω και ένα ευρώ θετικό ισολογισμό».
Ανάλογα με το ύψος των χρεών ακολουθείται άλλη διαδικασία:
- ως 50.000 ευρώ, η διαδικασία είναι πιο απλή και πιο γρήγορη
- άνω των 2 εκατ. ευρώ ορκωτοί ελεγκτές ελέγχουν το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης
Μετά τις τροποποιήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (αυτοματοποίηση της διαδικασίας και μείωση δικαιολογητικών), αυξήθηκε το ενεργό ενδιαφέρον για ένταξη στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και «σήμερα έχουν ξεκινήσει την διαδικασία περίπου 60.000 επιχειρήσεις, 5.500 έχουν υποβάλει τις αιτήσεις, ενώ 1.200 έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία. Οι περισσότεροι αυτή την στιγμή βρίσκονται στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές», είπε ο κ. Κουρμούσης, «η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη». Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι με την υποβολή της αίτησης «η Πολιτεία παρέχει προστασία όλων των λογαριασμών του από κατασχετήρια και όλων των ακινήτων από πλειστηριασμούς».