Άγριο παζάρι…
Ψήφος κατά συνείδηση θα είναι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η θέση με την οποία θα προσέλθει το Ποτάμι στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η λύση αυτή προκρίνεται από την ηγεσία και τα στελέχη ως η πιο ενδεδειγμένη, με δεδομένο ότι στα ενδότερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφονται εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Απώτερος σκοπός να αποτραπούν εντάσεις, ρήξεις και… αποχωρήσεις, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα γεγονότα καθ’ οδόν προς τις εκλογές.
Η θέση του Ποταμιού, όπως αυτή εκφράσθηκε μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπό… προϋποθέσεις. Να διασφαλιστεί με κάποιον τρόπο ότι τα Σκόπια θα τηρήσουν κατά γράμμα το περιεχόμενο της Συμφωνίας, χωρίς αποκλίσεις και παρερμηνείες. Και –κυρίως– να δεσμευτούν ότι στο μέλλον δεν θα εγείρουν διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, από τους έξι βουλευτές που έχει στην κοινοβουλευτική δύναμή του το Ποτάμι τέσσερις είναι υπέρ της Συμφωνίας και δύο κατά.
Οι Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης και Γ. Μαυρωτάς θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσουν θετική ψήφο, Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα καταψηφίσουν. Συζητήσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Δανέλλη, ο οποίος απείλησε με παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα και αποχώρηση από το Ποτάμι στην περίπτωση που η επίσημη θέση είναι κατά της Συμφωνίας.
Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης με αφορμή επαμφοτερίζουσες θέσεις που είχε εκφράσει όσον αφορά τη στάση του έναντι της Συμφωνίας. Οι επικρίσεις συνοδεύθηκαν με πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που τον έφεραν να διαπραγματεύεται με τη Νέα Δημοκρατία, να έχει μάλιστα κλείσει και μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αναγκάζοντάς τον να προβεί σε… δήλωση νομιμοφροσύνης, να διαψεύσει ότι βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη και να επαναλάβει ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις επόμενες εκλογές.
Το ερώτημα είναι αν και πώς θα φθάσει στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά χαμηλά το κόμμα, πολύ μακριά από το όριο του 3%, με την κατάσταση να φαίνεται μη αναστρέψιμη. Γεγονός που ενισχύσει την απαισιοδοξία μεταξύ των ψηφοφόρων και τροφοδοτεί τις τάσεις φυγής των στελεχών. Πληροφορίες που ανακυκλώνονται τους τελευταίους μήνες θέλουν δύο τουλάχιστον βουλευτές, τους Γρ. Ψαριανό και Γ. Αμυρά, να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ Σπ. Δανέλλης και Σπ. Λυκούδης θα ακολουθήσουν αντίθετη κατεύθυνση με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ.