Σε αναβρασμό η Ομογένεια στην Αλβανία
Πρωταρχικό ζήτημα παραμένει πάντοτε στην Αλβανία η εφαρμογή του νόμου περί μειονοτήτων και το ΚΕΑΔ διοργάνωσε εκδήλωση στα Τίρανα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου.
Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων και εθνοτικών ομάδων, που ζήτησαν ουσιαστικά από το ΚΕΑΔ και τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε να αναλάβει την πρωτοβουλία και να θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Αλβανική Βουλή, καθώς μόνον το ΚΕΑΔ εκπροσωπείται στη Βουλή.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας εκ μέρους της ελληνικής πρεσβείας, ο δήμαρχος Φοινικίου Λεωνίδας Χρήστου αλλά και εκπρόσωπος της πρεσβείας του Μαυροβουνίου.
Ο Βαγγέλης Ντούλες διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι ενώ αναμενόταν η Αλβανία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, που συνδέονται και με την ευρωπαϊκή πορεία της, τα βήματά της είναι «διστακτικά και εν πολλοίς φοβικά, με έντονα τα ίχνη εθνικού ολοκληρωτισμού και μισαλλοδοξίας». Αλλά και η Έλσα Μπαλαούρη, ως πρόεδρος της Αλβανικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κινήθηκε στην ίδια γραμμή, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των προσδοκιών των μειονοτήτων στην Αλβανία και της αδράνειας ή αδιαφορίας της αλβανικής κυβέρνησης να τα εφαρμόσει αυτά.
Όπως διαβάζουμε από τις βορειοηπειρωτικές ιστοσελίδες, τόσο ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος όσο και ο Α. Γκέγκα από τους Ελληνόβλαχους εστίασαν σε προβλήματα που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα και τον κίνδυνο παραπλάνησης όχι μόνο της κοινής γνώμης στο εσωτερικό αλλά και του διεθνή παράγοντα με τις δήθεν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕΜ – Mega Χρήστος Κίτσος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ελληνόβλαχος από περιοχές της Μουζακιάς κατήγγειλε παρεμβάσεις ρουμανικών μηχανισμών που επιχειρούν να τους χειραγωγήσουν, ενώ εκείνοι έχουν επίγνωση της καταγωγής τους και επιθυμούν τη σχέση με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εκμάθηση της γλώσσας και την καλλιέργεια του πολιτισμού…