Πανικός και σύγχυση στους ΑΝΕΛ

Πανικός και σύγχυση στους ΑΝΕΛ

Πύργο της Βαβέλ και λιγότερο κόμμα, και δη κυβερνητικό, θυμίζουν τα τελευταία 24ωρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την εικόνα που εκπέ­μπουν. Πρωτοβουλίες, κινήσεις και δηλώσεις, συχνά αλληλοαναιρούμενες, υποδηλώνουν ότι η ηγεσία βρίσκεται σε κατάσταση vertigo, απόρροια των δυσμενών εξελίξεων που προδιαγράφονται για το κόμμα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με την απειλή της κομματικής πειθαρχίας και της απειλής της διαγραφής ο Π. Καμμένος επιχειρεί να επιβάλει την τάξη και μια ενιαία γραμμή μεταξύ των βουλευτών, αλλά είναι αμφίβολο αν και τι θα καταφέρει τελικά. Επιπλέον, με τις διαδοχικές δηλώσεις του, αποκλίνουσες μεταξύ τους σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνει την εντύπωση ότι ούτε και ο ίδιος είναι βέβαιος για τη γραμμή που θα ακολουθήσει. Δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τη Συμφωνία, αλλά αποφεύγει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να ξεκαθαρίσει αν στην ψηφοφορία στη Βουλή θα καταψηφίσει, θα δηλώσει «παρών» ή θα απέχει;

Επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι όταν η Συμφωνία κατατεθεί προς κύρωση στο Κοινοβούλιο θα αποσύρει τους Ανεξάρτητους Έλληνες από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τα στελέχη του από τις υπουργικές θέσεις. Αρνείται, σκοπίμως εννοείται, να αποσαφηνίσει ωστόσο αν θα αποσύρει και την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή θα δώσει ψήφο ανοχής, ούτως ώστε να συνεχίσει να κυβερνάει ο Αλ. Τσίπρας και να μην έρθει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η επίσημη γραμμή του κόμματος είναι κατά της Συμφωνίας, πλην όμως οι πληροφορίες θέλουν τρεις τουλάχιστον βουλευτές του να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και σκοπεύουν να δώσουν θετική ψήφο. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος το έχει καταστήσει κάτι περισσότερο από σαφές, έχει δε υπογραμμίσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και στη συνέχεια θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Οι άλλοι δύο, Ελ. Κουντουρά και Κ. Ζουράρις, δεν έχουν ως τώρα τοποθετηθεί ευθέως και με σαφήνεια ως προς τη στάση που θα τηρήσουν, αλλά και δεν έχουν διαψεύσει έστω και με έμμεσο τρόπο τις πληροφορίες που τους θέλουν να είναι υπέρ της Συμφωνίας.

Η απόφαση του κ. Καμμένου έχει ως εξής: Όταν η Συμφωνία κατατεθεί στη Βουλή, τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν. Θα ακολουθήσουν άπαντες; Πληροφορίες από την κυβέρνηση επιμένουν ότι Ελ. Κουντουρά και Τ. Κουίκ δεν θα ανταποκριθούν και θα παραμείνουν στη θέση τους.

Ο πανικός και η σύγχυση που φαίνεται να υπάρχει στις τάξεις των ΑΝΕΛ αποτυπώθηκε στις δηλώσεις τόσο του Π. Καμμένου όσο και του εκπροσώπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδη τα προηγούμενα 24ωρα. Μιλώντας προ­χθές σε στρατιωτική μονάδα στη Λάρισα, ο κ. Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Πεντάγωνο ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. «Αν η συνθήκη ψηφισθεί από τη μεριά της ΠΓΔΜ, εγώ θα παραιτηθώ από το υπουργείο Άμυνας», ανέφερε.

Η σχετική ψηφοφορία στα Σκόπια έχει οριστεί για τις 15 Ιανουαρίου. Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε και… διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί όταν η Συμφωνία έρθει στην Ελληνική Βουλή. Βουλευτής επιμένει ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Καμμένος είπε ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης οι ΑΝΕΛ θα την… καταψηφίσουν. Συνταξιδιώτης του κ. Καμμένου στον… δρόμο της σύγχυσης ο εκπρόσωπος Θ. Τοσουνίδης. Πέμπτη βράδυ ανακοίνωσε την αποπομπή του Τ. Κουίκ («έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος») και Παρασκευή μεσημέρι εξήγησε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις.


Σχολιάστε εδώ