Μπλόκο από την Εκκλησία της Κρήτης στη συμφωνία
-Η διατήρηση της ταυτότητας του έθνους μας, του ιερού θεσμού της οικογένειας και της μισθοδοσίας των κληρικών είναι κόκκινες γραμμές
Τέσσερα ηχηρά «Όχι» στις ανατροπές που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στις έως τώρα σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας εισέπραξε για λογαριασμό του Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης.
«Η διατήρηση της ταυτότητας του έθνους μας, του ιερού θεσμού της οικογένειας, η συνέχιση της μισθοδοσίας των κληρικών όπως γίνεται μέχρι τώρα και η εκκλησιαστική περιουσία αποτελούν για την Εκκλησία της Μεγαλονήσου κόκκινες γραμμές», είναι η κατάληξη του ανακοινωθέντος που εξέδωσε μετά τη συνάντηση η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, στο οποίο επισημαίνεται:
• «Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης είναι αντίθετη στην προτεινόμενη προσθήκη φράσης στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι ‘‘θρησκευτικά ουδέτερη’’, διότι θα δημιουργήσει μελλοντικά νομικά παράγωγα και αρνητικές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων, όπως ενδεικτικά: τον αποχρωματισμό της ελληνικής κοινωνίας από τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις της, την κατάργηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους, την περιθωριοποίηση των θρησκευτικών αργιών, καθώς και μια σειρά άλλων τετελεσμένων θεσμικών αλλοιώσεων, που θα επιφέρουν τον αφανισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον χώρο της δημόσιας ζωής».
• «Η βίαιη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους θα έχει μελλοντικά καταλυτικές συνέπειες, οι οποίες θα κλονίσουν σοβαρά τους κληρικούς και τις οικογένειές τους, που βρίσκονται τον καιρό αυτό σε αγωνία.
Οι κληρικοί μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το συγκεκριμένο νέο εργασιακό καθεστώς στο οποίο προτίθεται να τους εισαγάγει η Ελληνική Πολιτεία. Η μισθοδοσία των κληρικών, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αποτελεί μόνο το 1,3% των δαπανών του όλου Δημόσιου Τομέα».
• «Τα όσα διαδίδονται για δήθεν τεράστια εκκλησιαστική περιουσία είναι μυθεύματα. Το 95% περίπου της περιουσίας της Εκκλησίας της Κρήτης δόθηκε σε υποτροφίες, άπορους, πρόσφυγες, στο Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών κ.λπ.
Η εν λόγω περιουσία που απέμεινε στην Κρήτη, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, αποτελείται από αγροτολιβαδικές, δασικές και άγονες εκτάσεις».
Και καταλήγει θέτοντας σε όλους εκείνους που τους… ενοχλεί η Εκκλησία το πολύ απλό ερώτημα: «Η στοχοποίηση των κληρικών δεν είναι ένας ιδιότυπος κοινωνικός ‘‘ρατσισμός’’ για τον ιερέα, που κάθε μέρα, σε πόλεις και χωριά, συμπαραστέκεται σε γέροντες, πάσχοντες, απόρους κ.λπ.;».
«Όχι» Γαβρόγλου στη συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας του κλήρου!
Στροφή 180 μοιρών έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης της μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου που υπήρχε στο τραπέζι του Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε όλη τη χώρα όταν ανακοινώθηκε ότι μπαίνει τέρμα στην καταβολή της μισθοδοσίας των ιερέων από το Δημόσιο και απλώς το κράτος θα… επιδοτεί την Εκκλησία κάθε μήνα με το ποσό της μισθοδοσίας και από δω και πέρα οι ιερείς δεν θα έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο. Αλλαγή που στόχο είχε να αδειάσουν 10.000 θέσεις από το Δημόσιο και να γίνουν 10.000 νέες… κομματικές προσλήψεις.
Προ των τεραστίων αντιδράσεων που προκλήθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας και του μεγάλου κόστους που θα είχε το θέμα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, το Μαξίμου εγκαταλείπει τη συνταγματική κατοχύρωση με την αναφορά στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ότι η μισθοδοσία του κλήρου είναι υποχρέωση του κράτους.
Αυτό, όμως, πλέον παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες με τη δημόσια δήλωση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Κρήτης, ότι «η πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας δεν είναι στο τραπέζι. Επομένως, όσα ακούγονται περί της εν λόγω κατοχυρώσεως είναι έωλα».