Μπήκαν στο ρινγκ Τσίπρας και Μητσοτάκης
– Ο πρωθυπουργός μοιράζει λεφτά, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υποσχέσεις
Η χώρα προχωράει ολοταχώς προς τις εκλογές. Εκλογές που δεν θα αργήσουν πολύ. Με τις αποφάσεις και τις κινήσεις τους Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες σηματοδότησαν ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που, αντίθετα από ό,τι εκτιμούσαν ορισμένοι, δεν θα είναι μακρά.
Το σενάριο του Οκτωβρίου του 2019 έχει εγκαταλειφθεί οριστικά και αμετάκλητα, ενώ εγκαταλείπεται σταδιακά και αυτό των πολλαπλών εκλογών τον Μάιο. Το δίλημμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι Φεβρουάριος (μιλούν στα πηγαδάκια της Βουλής για την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) ή Μάρτιος. Οι υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας, η ανταλλαγή κατηγοριών, η σκανδαλολογία από τη μία και ο διαγωνισμός εξαγγελιών φιλολαϊκών μέτρων από την άλλη υποδηλώνουν ότι οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν μπει στην αφετηρία της εκλογικής μάχης.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για κάλπες την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου
Οι λόγοι που υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να φέρει πιο κοντά τις εκλογές είναι επί της ουσίας δύο:
Πρώτον, ο στόχος του να εξαργυρώσει στην κάλπη το πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων που εξήγγειλε, αλλά και αυτών που πρόκειται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει. Περιορίζοντας, όσο είναι δυνατόν, τη φθορά μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης της εξουσίας. Τον κίνδυνο να ξεχάσει ο κόσμος –όσο καθυστερεί να στήσει κάλπες– και έτσι να πάνε στράφι τα «δώρα» και οι «μποναμάδες».
Ο δεύτερος λόγος που σπρώχνει τον κ. Τσίπρα στο να επισπεύσει τις εξελίξεις έχει να κάνει με το ζήτημα των Σκοπίων. Μέσα Ιανουαρίου πρόκειται το τελικό κείμενο να εγκριθεί από τα Σκόπια και στη συνέχεια, άμεσα, θα σταλεί στην Αθήνα για να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Δεδομένου ότι οι ξένοι παράγοντες επιθυμούν να κλείσει το ταχύτερο δυνατό το ζήτημα, όλα θα γίνουν νόμιμα, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες.
Αστάθμητος παράγοντας ο Π. Καμμένος, η άρνηση του οποίου να ψηφίσει τη Συμφωνία αναγκάζει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει στήριξη από βουλευτές άλλων κομμάτων ή μεμονωμένων βουλευτών. Διαδικασία επίπονη, που συν τοις άλλοις κρύβει παγίδες και απρόοπτα. Ενδεικτικό ότι οι εκλογές δεν είναι πλέον πολύ μακριά είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση πάγωσε όλες τις αποφάσεις σε σχέση με την Εκκλησία, μεταθέτοντας τη ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων για… μετά τις εκλογές. Ασυνήθιστη για τα πολιτικά χρονικά της χώρας η κίνηση του πρωθυπουργού –εν μέσω προϋπολογισμού– να πάει και να μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση για ένα μείζον εθνικό ζήτημα (Σκοπιανό).
Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων η Νέα Δημοκρατία ξεκινάει τη μάχη έχοντας μια σαφή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το μπαράζ των εξαγγελιών η μεταξύ τους διαφορά μειώθηκε, αλλά όχι σε βαθμό που να αφήνει ελπίδες για ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης. Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις για το κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα θα καταφέρει να εξασφαλίσει ή όχι ποσοστό αυτοδυναμίας. Και αυτό έχει να κάνει και με το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, οι οποίοι παραδοσιακοί θα αποφασίσουν λίγα μόνο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.
«Μαύρη τρύπα» η Βόρεια Ελλάδα
Συναγερμό έχουν σημάνει σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Η φθορά είναι σημαντική και είναι αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης στο πρόβλημα με τα Σκόπια, που κατέληξε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία η οποία –ειδικώς από τη Λάρισα και πάνω– έχει προκαλέσει την οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Οργή που αντί να κοπάζει σταδιακά, όπως εκτιμούσαν (προσδοκούσαν) στην κυβέρνηση, συνεχίζει να υπάρχει με την ίδια ένταση, σαν ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.
Η Βόρεια Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα του Μαξίμου, γι’ αυτό και βγήκε στους δρόμους ο Αλέξης
Φθορά έχει προκαλέσει επίσης η πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας και ορισμένες από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού μελετούν με αυξανόμενη ανησυχία την καθοδική πορεία που έχουν πάρει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και αναζητούν τρόπους ανάσχεσης. Και αυτό διότι οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία – Θράκη θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Υπό το πρίσμα αυτό οργανώθηκε προχθές στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για τη Μακεδονία, ενώ ανάλογου είδους κινήσεις θα γίνουν στις προσεχείς εβδομάδες. Στις περιοδείες ανά την επικράτεια, που θα ξεκινήσει άμεσα ο πρωθυπουργός, η Βόρεια Ελλάδα θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ πρόκειται να ανακοινωθεί και πακέτο ευνοϊκών μέτρων για τη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας.
Το θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί αμέσως μετά τις γιορτές ο Αλ. Τσίπρας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Στις 15 Ιανουαρίου πρόκειται να εγκριθεί από τα Σκόπια και στη συνέχεια θα σταλεί στην Αθήνα για να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Τα πίσω – μπρος του Π. Καμμένου και τα είπα – ξείπα του Στ. Θεοδωράκη προκαλούν αϋπνίες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλα δείχνουν ότι η έγκριση της Συμφωνίας θα περάσει διά πυρός και σιδήρου. Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος».
Κορυφαίοι υπουργοί αλλά και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά τους ότι η Συμφωνία θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Στους 143 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν τρεις-τέσσερις από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης), δύο με τρεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις), ενώ από τους ανεξάρτητους συνυπολογίζει τη ψήφο του Χ. Θεοχάρη. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του Π. Καμμένου φορτίζουν αρνητικά το κλίμα και δυσχεραίνουν τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.
Δεν βρίσκει υποψήφιους
Στο μεταξύ, με ρυθμό χελώνας προχωράει η επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει μεγάλη απροθυμία από προβεβλημένα στελέχη, βουλευτές και μη, να κατέλθουν υποψήφιοι στις περιφέρειες, πολύ δε περισσότερο στους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη αναζητούν υποψηφίους για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η επιλογή στον Πειραιά (Μπελαβίλας) δεν είναι απλά επιλογή ήττας, αλλά… παταγώδους αποτυχίας. Σε επίπεδο περιφερειών, το κυβερνών κόμμα, αδυνατώντας να παρουσιάσει ισχυρές υποψηφιότητες, προσφέρει τη στήριξή του σε υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα).