Κ. Κόλλιας: Θύμα η μεσαία τάξη του προϋπολογισμού υπερφορολόγησης

Κ. Κόλλιας: Θύμα η μεσαία τάξη του προϋπολογισμού υπερφορολόγησης

Ποιες ελαφρύνσεις…

Αυτόν τον χαρακτηρισμό δίνουν όλοι οι φορείς της Αγοράς στον πρώτο… μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, που δεν έχει έστω κάποιες ελαφρύνσεις, δεν χαμογελάει ούτε λίγο στους αδύναμους, το εισόδημα των οποίων είναι ακόμη και κάτω από τον πήχη της φτώχειας. Και η μεγάλη χαμένη για μία ακόμη φορά είναι η μεσαία τάξη, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας.

Οι ψυχροί αριθμοί είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες, προσφέρουν τις αποδείξεις. Ήταν, μάλιστα, πάρα πολύ αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρέθεσε στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του… νέου έτους, όπου τονίσθηκε με έμφαση ότι τα φορολογικά έσοδα προέρχονται από όλο και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων. Συ­γκεκριμένα, 1.200.000 φορολογούμενοι (το 19%) πληρώνει 6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 90% του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Β. Ζουμπουλίδη:

• Το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το πληρώνει το 4,5% των επιχειρήσεων.

• Το 66% του φόρου κατοχής ακινήτων πληρώνεται από το 33% των ιδιοκτητών.

• Το 90% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το καταβάλλει μόλις το 19% των φορολογουμένων.

Ποιος είναι ο χαμένος; Το λέει ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας: «Για άλλη μια φορά η μεσαία τάξη βγαίνει χαμένη, καθώς αυξάνονται οι φόροι, ενώ δεν ευνοείται ιδιαίτερα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».


Σχολιάστε εδώ