Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά

Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά


Συγγραφέας
Gail Honeyman
Μετάφραση
Μαρία Φακίνου


Η Έλενορ Όλιφαντ είναι τριάντα χρονών, ζει στη Γλασκώβη και δουλεύει ως λογίστρια σε μια εταιρεία γραφιστικής. Κάθε μέρα πηγαίνει στη δουλειά της, τα βράδια λύνει σταυρόλεξα και ακούει ραδιοφωνικές σαπουνόπερες, τις Τετάρτες μιλάει τηλεφωνικά με τη μητέρα της και περιμένει να έρθει η Παρασκευή για να φάει πίτσα και να μεθύσει με βότκα μέχρι το πρωί της Δευτέρας.
Είναι τελείως μόνη, αλλά δηλώνει απολύτως καλά.
Ώσπου, μια μέρα ερωτεύεται έναν τραγουδιστή και αρχίζει να φαντασιώνεται –χωρίς να έχουν καν γνωριστεί, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή υπόνοια– πως είναι ο άντρας της ζωής της. Μόνο ένας συνάδελφός της, ο Ρέιμοντ, της φέρεται πολύ καλά –σε αντίθεση με τις αποστάσεις που κρατούν οι υπόλοιποι. Τι κρύβεται άραγε πίσω από τον αλλόκοτο και δύστροπο χαρακτήρα της Έλενορ;

 

Απόσπασμα βιβλίου

Όποτε με ρωτάνε τι δουλειά κάνω –ταξιτζήδες, ειδικοί στοματικής υγιεινής–, τους λέω ότι εργάζομαι σε ένα γραφείο. Κοντεύω τα εννέα χρόνια εκεί και  κανείς ποτέ δεν ρώτησε τι είδους γραφείο είναι ή ποια ακριβώς είναι η εργασία μου. Δεν έχω καταλήξει αν αυτό συμβαίνει επειδή ταιριάζω γάντι με την ιδέα που έχουν για το πώς μοιάζει ένας εργαζόμενος γραφείου ή μήπως, ακούγοντας τη φράση εργάζομαι σε ένα γραφείο, συμπληρώνουν αυτομάτως από μόνοι τους τα κενά –κυρία που βγάζει φωτοτυπίες, άντρας που γράφει στο πληκτρολόγιο. Δεν παραπονιέμαι. Χαίρομαι που δεν είμαι αναγκασμένη να μπαίνω μαζί τους στους συναρπαστικούς δαιδάλους των εισπρακτέων λογαριασμών. Όταν πρωτοξεκίνησα να δουλεύω εδώ και τύχαινε να με ρωτήσουν, έλεγα ότι εργαζόμουν σε μια εταιρεία γραφιστικής, αλλά τότε υπέθεταν ότι ήμουν δημιουργικός τύπος. Κατάντησε κάπως βαρετό να βλέπω τα πρόσωπά τους να παίρνουν μια κενή έκφραση όταν εξηγούσα ότι ήταν διοικητική δουλειά, ότι δεν χρησιμοποιούσα τα στιλό με τις λεπτές μύτες και το ψαγμένο λογισμικό.
Κοντεύω τα τριάντα πλέον και δουλεύω εδώ από τα είκοσι ένα μου. Ο Μπομπ, ο ιδιοκτήτης, με προσέλαβε λίγο αφότου άνοιξε το γραφείο. Μάλλον με λυπήθηκε. Είχα πτυχίο στις κλασικές σπουδές και καμία αξιόλογη εργασιακή εμπειρία, ενώ εμφανίστηκα στη συνέντευξη με ένα μαυρισμένο μάτι, δύο δόντια που έλειπαν κι ένα σπασμένο χέρι. Ίσως διαισθάνθηκε τότε, πως η μοναδική μου φιλοδοξία ήταν μια κακοπληρωμένη δουλειά γραφείου, ότι θα μου αρκούσε να μείνω στην εταιρεία, απαλλάσσοντάς τον έτσι διά παντός από τον κόπο να προσλάβει αντικαταστάτη. Ενδεχομένως να κατάλαβε επίσης ότι ποτέ δεν θα χρειαζόταν να λείψω για μήνα του μέλιτος ή να ζητήσω άδεια μητρότητας. Δεν ξέρω.
Στο γραφείο επικρατεί χωρίς αμφιβολία ένα σύστημα δύο ταχυτήτων· οι δημιουργικοί είναι οι κινηματογραφικοί αστέρες και όλοι εμείς οι υπόλοιποι απλώς δεύτεροι ρόλοι. Αρκεί να μας ρίξεις μια ματιά και θα καταλάβεις σε ποια κατηγορία εμπίπτουμε. Για να είμαι δίκαιη, αυτό σχετίζεται εν μέρει με τον μισθό που παίρνουμε. Το διοικητικό προσωπικό αμείβεται με ψίχουλα, έτσι δεν μας μένουν πολλά χρήματα στην άκρη για στιλάτες κομμώσεις και γυαλιά για σπασίκλες…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Σχολιασμός βιβλίου
«Αξέχαστο, έξοχο, αστείο και δηλωτικό της αξίας της ζωής.» – Daily Mail –

Διακρίσεις – Βραβεία
> BRITISH BOOK AWARDS – BOOK OF THE YEAR
> COSTA BOOK AWARD
> Νο 1 SUNDAY TIMES & NEW ΥORK TIMES BEST SELLER
> ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 1.500.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ
> ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ 40 ΧΩΡΕΣ

*** Μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Reese Witherspoon


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γκέιλ Χάνεϊμαν είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Γλασκώβης και Οξφόρδης και ζει στη Γλασκώβη. Το Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά είναι το πρώτο της βιβλίο και βραβεύτηκε με το Costa Book Award για βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και το British Book Awards Book of the Year. Επίσης, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Lucy Cavendish College Fiction Prize, Desmond Elliot Award, Author’s Club Best First Novel και στη μακρά λίστα του Women’s Prize for Fiction.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία, Κοινωνικό
ISBN: 978-960-461-879-8

Πηγή φωτό συγγραφέα: www.telegraph.co.uk


Σχολιάστε εδώ