Αλ. Τσίπρας: Μύθος ο αποκλεισμός από τις αγορές, κολεγιόπαιδο ο κ. Μητσοτάκης

Αλ. Τσίπρας: Μύθος ο αποκλεισμός από τις αγορές, κολεγιόπαιδο ο κ. Μητσοτάκης

Οξύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο». Ενώ τον κατηγόρησε πως συμπεριφέρεται «σαν η Βουλή να είναι τσιφλίκι σας που το κληρονομήσατε από τον πατέρας σας».

Άσκησε σκληρή κριτική στο περί της «ανταλλαγής» μεταξύ του Σκοπιανού ζητήματος και των συντάξεων. «Είστε ευρωπαϊστής, με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Χρυσής Αυγής» τόνισε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «εφόσον υπάρχει ανταλλαγή, με ποιον κάναμε αυτή την ανταλλαγή», και συνέχισε: «Η Ευρώπη; Αυτή την Ευρώπη οραματίζεστε; Αυτή την Ευρώπη θέλετε;».


 «Η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει την υπηκοότητα»


Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, έκανε ειδική μνεία και στα εθνικά θέματα, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει την υπηκοότητα και όχι την εθνότητα, παραπέμποντας στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Ενώ αναφερόμενος στην Αλβανία και το ζήτημα της ελληνικής ομογένειας, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας, δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας».

«Ο πρώτος δικό μας προϋπολογισμός»

«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μετα-μνημονιακό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης, τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε μία χώρα «μετά από μία 5ετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό όλεθρο, μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδδώνα».

«Μετά από 8 σκληρά χρόνια, είμαστε ξανά ιδιοκτήτες του τόπου μας. Το μέλλον μας είναι ξανά στα δικά μας χέρια. Και η χώρα αλλάζει. Αποκτά αυτοπεποίθηση και όραμα. Γίνεται πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική. Με αρχές, κανόνες, ισονομία και σεβασμό προς κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Διερωτήθηκε: «Η Ν.Δ. δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ; Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ; Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%; Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το 1/4 ; Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;»

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στον αντίποδα σε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους περίπου 6,4 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία από το 2014 είχε μέτρα 65 δισ. ευρώ. «Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα» σχολίασε.


 Έχετε «διχαστικό λόγο» και «ακραίο λόγο»…


…είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΪ.

«Στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών λέγοντας ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι, αλλά «οι άνθρωποι που λεηλατήσατε, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

«Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα» ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Για την κατάσταση της οικονομίας…

…υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «είχε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας». «Καλούσατε σε “bank run” ενώ ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση». Και συνέχισε: «Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014».

«Παραλάβαμε τη χώρα μετά από μια πενταετία καταστροφής. Με συντάξεις κομμένες κατά 40 δις ευρώ, την ανεργία στο 28% και μειωμένο τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. H δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιδιαιτέρως σκληρή χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

«Τα στελέχη σας καλούσαν σε “bank run»

«Το πιο εγκληματικό είναι ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και τα στελέχη σας καλούσαν σε “bank run”, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση» συνέχισε.

«Στόχος η μείωση της ανεργίας στο 15%»

Στο ζήτημα της ανεργίας, επιτέθηκε στη Ν.Δ.: «έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%». «Σε 3,5 χρόνια καταφέραμε να αποκλιμακώσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες περίπου. Δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με επικράτηση των μορφών σταθερής εργασίας, έναντι αυτών της μερικής απασχόλησης».

«Έχουμε σχέδιο και απόλυτη προτεραιότητα για την περαιτέρω συρρίκνωσή της ανεργίας. Στόχος μας είναι η περαιτέρω μείωση της στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια στον μέσο Ευρωπαϊκό όρο με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη 4ετία, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» παρατήρησε.


 «Μύθος ο αποκλεισμός από τις αγορές»


Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «τρέφεται με τον μύθο ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές» ενώ ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων, οι ημερήσιες συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά και η συμμετοχή των επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI, «αποδεικνύουν κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι».

«Το 10ετές ομόλογο, τέτοια περίοδο πριν την κρίση και τα μνημόνια, ήταν στο 4,80%, ενώ το κόστος των υποχρεώσεων που πρέπει να αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά ανέρχεται από 4,5% έως 5%. Πόθεν προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;» διερωτήθηκε.

Εξήγησε δε, ότι το κόστος αναχρηματοδότησης θα πρέπει να κινείται κάτω του 5% ως προς τα 5ετή ομόλογα, βάση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το 5ετές ομόλογο, και όχι το 10ετές, να είναι κάτω από 5%». «Σήμερα έχουμε το 10ετές στο 4,3% ενώ το 5ετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχειρήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%».

Για την φορολογία

Ανέφερε ότι «με το νέο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος, το 19% των φυσικών προσώπων πληρώνει το 90% του συνολικού ποσού. Αντίστοιχα το 81% των φυσικών προσώπων πληρώνει μόνο το 10% της συνολικής επιβάρυνσης» εξηγώντας πως «με το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που υπερασπίζεται η αντιπολίτευση, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους. Σήμερα πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10. Δεν καταφέραμε απλά να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά το καταφέραμε μοιράζοντας δίκαια τα βάρη». κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 


Σχολιάστε εδώ