Πρόστιμα και προσαυξήσεις γιατί δεν πληρώνει το Δημόσιο…

Πρόστιμα και προσαυξήσεις γιατί δεν πληρώνει το Δημόσιο…

Όποτε του γουστάρει πληρώνει το κράτος, η κυβέρνηση εν προκειμένω, τα λεφτά που χρωστάει σε επιχειρήσεις και γενικά ό,τι έχει… αγοράσει από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να επιβαρύνεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως συμβαίνει με τον ιδιώτη, που πληρώνει πανωτόκια από 200% και πάνω.

Και το Δημόσιο γίνεται ο μεγαλύτερος τοκογλύφος, και μάλιστα με τη βούλα του νόμου, πέραν του ότι κυνηγάει τον φορολογούμενο με κατασχέσεις, ακόμη και με την απειλή της φυλάκισης. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Ούτε καν συμψηφισμός δεν επιτρέπεται, «τι σου χρωστάω, τι μου χρωστάς, να πληρώσω το υπόλοιπο και ξοφλήσαμε…».

Αν και από καιρό θέλαμε να επισημάνουμε αυτή την κρατική ασυδοσία, αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ και παραπάνω τα λεφτά που χρωστάει στην Αγορά. Για την κυβέρνηση, όμως, πέρα βρέχει… Μετά την «έξοδο» από το Μνημόνιο, το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει. Μόνο οι επιστροφές φόρων φτάνουν στα 627 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου πετύχαμε πλεόνασμα 6,681 δισ. ευρώ…


Σχολιάστε εδώ