Γ. Παπαγιαννόπουλος: Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας

Γ. Παπαγιαννόπουλος: Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]


Α. FYROM (Σκόπια): Πέραν της προστασίας των ΗΠΑ, τώρα και υπό τη σκέπη της Γερμανίας;
Με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος, ασχολήθηκαν τη Δευτέρα στην Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG), στους χώρους της Γερμανικής Βουλής.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, συμμετείχαν γερμανοί πολιτικοί, εκπρόσωποι της καγκελαρίας, όπως και της ΕΕ. Οι εισηγητές επεσήμαναν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να οδηγήσει τα Σκόπια αυτόματα στην ΕΕ. Απαιτούνται ακόμη πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης. «Η ΕΕ θεωρεί τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα του κράτους δικαίου ως τα κεντρικά προβλήματα της χώρας, ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών. Η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα του κράτους δικαίου», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας ειδικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ Ράινχαρντ Πρίμπε.

Το Βερολίνο πάντως είναι διατεθειμένο να βοηθήσει τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Όπως τόνισε ο αρμόδιος για τα Βαλκάνια τμηματάρχης στην καγκελαρία Ματίας Λιούτενμπεργκ: «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη, στέλνοντας γερμανούς ειδικούς, δεν θέλουμε μόνο η χώρα αυτή να παραμείνει πολιτικά σταθερή, αλλά θέλουμε να αναπτυχθεί και οικονομικά». Οι Γερμανοί, ανάμεσα στα άλλα, ποντάρουν στο γεγονός ότι μετά τη φυγή του Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία το κόμμα του VMRO, υπό τον Μιτσκόσκι, θα στηρίξει εντέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε πως το άρθρο 49 του Σκοπιανού Συντάγματος, που περικλείει όλο τον σκοπιανό «makedonski» μεγαλοϊδεατισμό και αλυτρωτισμό, παραμένει αναλλοίωτο.

Β. Ελληνοαλβανικές σχέσεις: Συντηρεί τον νεοεθνικισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό στη ρητορική της η αλβανική κυβέρνηση, διατηρεί στο κόκκινο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, παρότι παρασκηνιακά διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό πάντα την υπογραφή του διμερούς συμφώνου. Το σχετικό σχέδιο είναι από τις αρχές του καλοκαιριού σε φάση ολοκλήρωσης, αλλά οι υπογραφές δεν μπήκαν, λόγω της άρνησης του Προέδρου της Αλβανίας Μέτα, ο οποίος επικαλέσθηκε το γεγονός ότι δεν υφίσταται Συνταγματικό Δικαστήριο για να άρει την απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που είχε λάβει προ δεκαετίας.

Εκτός από τη διαδικαστική ένσταση του Προέδρου Μέτα, τα Τίρανα παίζουν ένα παιχνίδι δυστοκίας, με σκοπό να αποσπάσουν ό,τι μπορούν πριν πέσουν οι υπογραφές, την ίδια στιγμή που οι τόνοι παραμένουν υψηλοί. Εκτός του ότι έλληνες πολίτες συνελήφθησαν, κρατήθηκαν και δέχτηκαν ψυχολογική και σωματική βία από την Αλβανική Αστυνομία επειδή πήγαν σε κηδεία συμπατριώτη τους, το αλβανικό κράτος επί έντεκα ημέρες κατακρατούσε τη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, παραβιάζοντας κάθε ηθική αρχή.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφώνου, που συνεχίζονται, στους χάρτες που παρουσιάστηκαν από την αλβανική πλευρά η νέα οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών διαφέρει ουσιαστικά από την οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί προ δεκαετίας. Τώρα η Ελλάδα παραχωρεί μια αρκετά μεγάλη θαλάσσια έκταση στην Αλβανία. Η προηγούμενη συμφωνία οριοθέτησης στηρίχθηκε στην αρχή της μέσης γραμμής και αναγνώρισε ότι τα κατοικημένα ελληνικά νησιά βορείως της Κέρκυρας έχουν πλήρη επήρεια, όπως προβλέπει η διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η προς υπογραφή νέα οριοθέτηση περιέχει σοβαρή έκπτωση εκ μέρους της Ελλάδας, με ευθύνη του Νίκου Κοτζιά. Θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο ο -και ΥΠΕΞ- Αλέξης Τσίπρας;

Στο μεταξύ, η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία είδε και αποείδε ότι με την Αθήνα προκοπή δεν κάνει (μόνο λόγια ακούει) και αποφάσισε κάπως να κινηθεί. Στους Αγίους Σαράντα, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλη Κάγιου, διοργανώθηκε συνάντηση στελεχών. Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η κατάσταση που δημιουργείται μετά τη βίαιη και αδικαιολόγητη εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στους Βουλιαράτες, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Το κλίμα στον χώρο της ελληνικής εθνικής μειονότητας μετά απ’ αυτό παραμένει βαρύ, ενώ τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από ενέργειες των κρατικών φορέων διαιωνίζεται μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού και διάσπασης της κοινότητας. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση εκφοβισμού, που συμπίπτει με μια γενικότερη πολιτική ανωμαλία στη χώρα, επιβάλλει την ύπαρξη μεγαλύτερης ενότητας στον χώρο. Τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας οφείλουν να απαντήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην επιλογή της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης διά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, έτσι ώστε άλλη μια φορά ο Ελληνισμός να κατορθώσει να ξεπεράσει την πρόκληση εγκατάλειψης των πάτριων εστιών, την οποία μεθοδεύουν ανοιχτά πλέον.

Εμείς να τους ευχηθούμε καλή δύναμη!


Σχολιάστε εδώ