ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ – Αλβανικό ΥΠΕΞ: Να προσφύγουν στο ευρωδικαστήριο οι Χειμαριώτες

ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ – Αλβανικό ΥΠΕΞ: Να προσφύγουν στο ευρωδικαστήριο οι Χειμαριώτες

Τη λύπη του για την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων περιουσιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα, εξέφρασε το αλβανικό ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους τα Τίρανα ανέφεραν ότι «λυπούνται για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων» και ότι «η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις είναι απόλυτα νόμιμη».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση «Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας εκπλήσσεται από τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ως ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αλβανία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και τηρεί τις αποφάσεις του.

Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα που τυγχάνει αδιακρίτως και εξίσου από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν αποτελεσματικά σε δικαστήρια σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση της ελληνικής ΜΟΒ που βασίζεται στην παραμόρφωση των γεγονότων. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η προαναφερθείσα απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών στοχεύει στον εντοπισμό τομέων ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη του τουρισμού, οι οποίοι υπάγονται στην “κρατική ιδιοκτησία”.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι το αλβανικό κράτος υπήρξε και θα δεσμεύεται πάντα για την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτή η δέσμευση αποδεικνύεται από τη συμμετοχή μας στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις συνταγματικές εγγυήσεις στον τομέα αυτό και την έγκριση της ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας.

Ενώ καλούμε την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το πλούσιο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς και η εξαιρετική παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελούν ένα θετικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί στην περιοχή».

 


Σχολιάστε εδώ