Χάνει το Ποτάμι ο σκοπιανός πρωθυπουργός

Χάνει το Ποτάμι ο σκοπιανός πρωθυπουργός

Ένα βήμα πίσω κάνει το Ποτάμι ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, και καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει από τα Σκόπια να δεσμευθούν επισήμως και σαφώς πως δεν πρόκειται να θέσουν ζήτημα «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι φωνές εντός του κόμματος που ζητούν αναπροσαρμογή (αλλαγή) της στάσης έναντι της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Ποταμιού οι διαδοχικές και συχνά αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα εγείρουν ερωτήματα για το πώς βλέπουν στη γειτονική χώρα την επόμενη ημέρα της Συμφωνίας.

«Ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία, που ταλαιπωρούν τόσα χρόνια τις δύο χώρες, πρέπει να ξεριζωθούν και να μην επιστρέψουν από το παράθυρο», υπογραμμίζουν παράγοντες του κόμματος. Ο βουλευτής Γ. Αμυράς, ο οποίος έχει ταχθεί εξαρχής κατά της ψήφισης της Συμφωνίας, σημείωσε ότι το Ποτάμι «βρίσκεται ενώπιον μιας ευθύνης, πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία», προϊδεάζοντας έτσι για τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία.

Επανέλαβε δε παλαιότερη δήλωσή του, με την οποία επισήμανε ότι «ψήφος στη Συμφωνία σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Επιφυλακτικός εμφανίζεται όμως και ο ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας Σπ. Λυκούδης. Χαρακτήρισε θετική τη Συμφωνία, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του όσον αφορά τις τοποθετήσεις του Ζ. Ζάεφ περί ιθαγένειας και γλώσσας.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα και, αν χρειαστεί, να λάβει αποφάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα τηρηθούν κατά γράμμα και από τους έξι βουλευτές. Υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας εξακολουθεί να είναι ο Γ. Μαυρωτάς.

Πέραν του Γ. Αμυρά, σε αυτούς που θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία πρέπει να συνυπολογιστεί ο Γρ. Ψαριανός. Σε αντίθετη περίπτωση, πολύ δύσκολα θα βρει… ανοιχτό τον δρόμο προς τη Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο μιας διάσπασης του κόμματος είναι κάτι περισσότερο από ορατό.


Σχολιάστε εδώ