Σχεδιασμοί επί χάρτου για τα «κόκκινα» δάνεια, με τη θηλιά να σφίγγει…
-Από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, πρέπει να μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ
Κουβέντα να γίνεται… Αυτό είναι το… επίπεδο των συζητήσεων, εντός και εκτός χώρας, με τους περιβόητους «θεσμούς», που φαίνεται να τους απασχολεί μόνο ο «νόμος Κατσέλη», του οποίου το ξερίζωμα απαιτούν.
Και οι… άνθρωποι / ουσιαστικά αφεντικά δεν ενδιαφέρονται για το αν θα ξεσπιτωθούν οικογένειες, αν θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα ή θα προκληθούν ανθρώπινες τραγωδίες, ενδεχόμενα απέναντι στα οποία οι κυβερνώντες αλλά και το Βερολίνο καλά θα κάνουν να μην κλείνουν τα μάτια.
Δεν είπε τυχαία η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη στην πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στο «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή ότι ο «νόμος Κατσέλη», όπως έχει καταγραφεί, «είναι το τελευταίο καταφύγιο του υπερχρεωμένου πολίτη» και «είναι αναγκαίος σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία». Και μάλιστα είναι «ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και σύγχρονους νόμους στην Ευρώπη». Και δεν μπορεί κανένας κυβερνητικός παράγοντας ή κάποιος από τους «τροϊκανούς» να αμφισβητήσει το παραμικρό.
Το βδομαδιάτικο παραμύθι, όμως, συνεχίζεται: Τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να μειωθούν κατά 55 δισ. ευρώ, πέφτοντας από τα 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 30 δισ. ευρώ. Για το πώς δεν λένε λέξη, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι περιβόητοι σκοτεινοί «θεσμοί». Περιορίζονται απλώς σε σχεδιασμούς επί χάρτου, οι οποίοι κάθε βδομάδα επαναλαμβάνονται.
Κανένας αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ή κάποιος από τους δανειστές δεν λέει ποιος θα πληρώσει αυτά τα 55 δισ. ευρώ, που είναι η… «κόκκινη» γραμμή για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Ο… σχεδιασμός, πάντως, που έχει… αναρτηθεί λέει τα εξής για τα… «κατακόκκινα» δάνεια:
• Η Alpha Bank θα τα μειώσει στα 8 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. ευρώ.
• Η Εθνική Τράπεζα στα 6 δισ. ευρώ από 16,1 δισ. ευρώ.
• Η Eurobank… θα τιτλοποιήσει δύο χαρτοφυλάκια, 7+2 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση στα 3 δισ. ευρώ από 16,9 δισ. ευρώ.
• Η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει μείωση στα 13 δισ. ευρώ από 27,6 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, πιάνεται στα… χαρτιά ο στόχος της μείωσης κατά 55 δισ. ευρώ και οι τέσσερις τράπεζες θα έχουν συνολικά 30 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό τους.