-Άνοιξαν οι πληγές της Συμφωνίας των Πρεσπών -Χτίζει την επόμενη μέρα για νέες διεκδικήσεις -Ρίχνει τον σπόρο για να δημιουργήσει μειονοτικό ζήτημα – Ο μόνος που αντιστέκεται είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΟΜΗΡΟΣ του Ζάεφ η Ελλάδα! Ναι, εκεί καταντήσαμε ως χώρα. Ο φόβος που πολλοί είχαν εκφράσει εξαρχής, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει σκοτεινά σημεία που μπορεί να αποτελέσουν προοίμιο για μελλοντικές διεκδικήσεις εκ μέρους των Σκοπίων, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο.

Με εφαλτήριο αυτά ακριβώς τα «σημεία», ο Ζ. Ζάεφ έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε ένα ντελίριο προκλήσεων και, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη Συμφωνία, προβάλλει διεκδικήσεις και επιχειρεί να βάλει υποθήκες για ακόμη περισσότερες στο άμεσο μέλλον. Και όλα αυτά προφανώς με την ανοχή, ή και την παρότρυνση, ξένων παραγόντων, πρωτίστως δε των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα είναι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, που έσπευσαν να βάλουν την υπογραφή τους στο κείμενο της Συμφωνίας. Πρόχειρα και χωρίς σοβαρή προετοιμασία, όπως προκύπτει. Και, το κυριότερο, χωρίς να διασφαλίσουν την αξιοπιστία και τη συνέπεια της απέναντι πλευράς. Όχι μόνο έδωσαν χωρίς να πάρουν, αλλά –όπως φαίνεται– έδωσαν και λευκή επιταγή, την οποία τώρα συμπληρώνει ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο μόνος που, ευθέως και με τον πλέον σαφή τρόπο, «υψώνει τείχος» στις διεκδικήσεις των Σκοπιανών και προειδοποιεί για τις συνέπειες των προκλήσεών τους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.

Όλα δείχνουν ότι οι πληγές άνοιξαν και πολύ δύσκολα θα κλείσουν. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τα καλά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες και το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα και το ελληνικό έθνος, άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν, ο Ζ. Ζάεφ θέτει θέμα «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας, ανακαλύπτει τους… «Μακεδόνες του Αιγαίου» και κάνει λόγο για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, προετοιμάζει το έδαφος ώστε την κατάλληλη στιγμή, όχι πολύ μακριά από τώρα, να εγείρει θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας. Και αυτό θα είναι η απαρχή των δεινών για την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τις διαδοχικές δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις της κυβέρνησης και έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται φωνές για επανεξέταση της στάσης της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή και πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «σπάσει» η κυβέρνηση τη

Συμφωνία και να μην τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή, αν και εφόσον ο σκοπιανός πρωθυπουργός συνεχίσει να προκαλεί και να ερμηνεύει κατά το δοκούν το περιεχόμενό της. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο κ. Ξυδάκης να εξέφρασε αυθαίρετα μια τέτοια άποψη. Προφανώς, είναι κάτι που έχει συζητηθεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση.

Στα χέρια του Μητσοτάκη η «καυτή πατάτα»
Η αναστάτωση που υπάρχει στα ενδότερα της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα. Κόμματα και βουλευτές που εμφανίζονταν αποφασισμένοι (διατεθειμένοι) να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, κάνουν τώρα ένα βήμα πίσω, το ξανασκέφτονται και δείχνουν να κάνουν αλλαγή πλεύσης.

Ο Π. Καμμένος υπογραμμίζει ότι πλέον «η Συμφωνία είναι νεκρή», ενώ ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος, ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία και θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση. Και στο Ποτάμι ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις προκειμένου να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία. Με συνέπεια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μέχρι πρότινος θεωρείτο απολύτως σίγουρη (ακόμη και για 156 βουλευτές μιλούσαν από το Μαξίμου), να έχει πλέον τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εξ ου και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ακόμη και τον Φεβρουάριο (όπως πρώτο είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ»).

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διακινούνται με έντονο τρόπο σενάρια που θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να παγώνει τις διαδικασίες και να μεταθέτει χρονικά την κύρωση της Συμφωνίας, δεδομένου ότι το 2019 θα έχουμε εθνικές εκλογές. Να αφήσει, δηλαδή, την «καυτή πατάτα» στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος λογικά θα είναι και ο νικητής των εκλογών. Σταθερά και χωρίς καμία παρέκκλιση, ο τελευταίος τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει τη Συμφωνία, ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές.

Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει τις ισχυρές πιέσεις που είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί από τους ξένους (Αμερικανούς και Ευρωπαίους). Αν υποχωρήσει από τις αρχικές του θέσεις, εκτός από το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα έχει, θα κληθεί και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της παράταξης – προεξάρχοντος του Αντ. Σαμαρά. Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμη και μιας «ανταρσίας», που μπορεί να φέρει τη Νέα Δημοκρατία στα πρόθυρα της ρήξης και της διάσπασης.

Σε δηλώσεις του εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Αν. Λοβέρδος σημείωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα «αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια Συμφωνία για τις συνέπειες της οποίας είτε δεν είχε επίγνωση είτε αποδεχόταν ως μη κεφαλαιώδεις». Σκληρή κριτική και από το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις Ζάεφ «επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα αλυτρωτισμού παραμένουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αυτό βολεύει τα σχέδια των εμπνευστών της –των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ– προκειμένου να διαιρούν τους λαούς».

Πρόσθεσε ακόμη ότι τόσο οι ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ όσο και τα άλλα κόμματα που «από κοινού κρύβουν την αμερικανοΝΑΤΟϊκή προέλευση της Συμφωνίας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση ενός αλληλοτροφοδοτούμενου, απ’ όλες τις πλευρές, εθνικισμού – αλυτρωτισμού».


Σχολιάστε εδώ