Ξαφνικές αγάπες Αθήνας – Μόσχας
-Διαλύθηκαν τα σύννεφα που είχαν δημιουργηθεί επί Κοτζιά -Θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα
Κανείς δεν ανέμενε θεαματικά αποτελέσματα από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Η γεωπολιτική αμηχανία στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη διπλωματική ελληνορωσική κρίση που τη συνόδευσε, ήταν έκδηλη.
Ζητούμενο ήταν η επαναφορά των ελληνορωσικών σχέσεων στην προηγούμενη φιλική, επισήμως, τροχιά, παρά τα προβλήματα και τις διαφορές που τις κλυδωνίζουν, για τους γνωστούς λόγους.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η αποκατάσταση αυτή έχει επιτευχθεί. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει την πολυτέλεια ενός παγώματος επ’ αόριστον μιας κρίσεως που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα πραγματικά συμφέροντα των δύο πλευρών ούτε και στα αισθήματα των δύο λαών. Η αποκατάσταση αυτή δεν επιτρέπει μεγάλες φιλοδοξίες. Επιδιώκει στο ακανθώδες αυτό τοπίο των διεθνών σχέσεων να αναβαθμίσει, όσο το δυνατόν, τον θετικό ρόλο του ελληνικού παράγοντα στις σχέσεις ιδίως Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Ρωσίας και λιγότερο στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Το ΝΑΤΟ επιχειρεί προέλαση στα Βαλκάνια, σε βάρος της Ρωσικής επιρροής, και η ρωσική πλευρά εντάσσει, προφανώς, τη Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτό το σενάριο.
Γι’ αυτό σημειώνεται και η σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας, η οποία δεν φαίνεται να έχει καμφθεί από την απόφαση που εξήγγειλε για βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο θέμα της αλλαγής του ονόματος των Σκοπίων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, στον γύρο που έκανε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, των θεμάτων που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, προσπάθησε να παρουσιάσει με θετικό πρόσημο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν φαίνεται όμως να έπεισε τη Ρωσική πλευρά, για την οποία το διακύβευμα είναι η παρουσία και η επιρροή της στα Βαλκάνια.
Αντίθετα, οι δηλώσεις του για την ανάγκη συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων είναι ευχάριστη μουσική στα αυτιά των Ρώσων ηγετών. Παραμένει, βεβαίως, το ερώτημα και η αμφιβολία για το πόσο οι δηλώσεις αυτές έχουν πρακτικό αντίκρισμα, με δεδομένη την αδύνατη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και την έκδηλη φιλοαμερικανική στροφή της.
Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προβληματικές σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία. Αναφέρθηκε ειδικότερα και στους γιγάντιους τουρκικούς εξοπλισμούς, υπαινισσόμενος και τη Ρωσική συνεργασία σε αυτούς, με τους πυραύλους S-400. Το περίεργο είναι ότι δεν έγινε καμιά αναφορά στην ελληνορωσική αμυντική συνεργασία, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών οπλικών συστημάτων είναι ρωσικής προελεύσεως και εκκρεμεί μάλιστα από χρόνια η αναβάθμισή του για να μην απαξιωθεί επιχειρησιακά.
Αντίθετα, έγινε έντονη αναφορά στα ενεργειακά. Ο πρωθυπουργός μίλησε για νέο ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προεκτάσεως, μέσω Ελλάδος, του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προς την Ιταλία και την Ευρώπη, προβάλλοντας με την ευκαιρία αυτή και τον ρόλο της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου.
Για την πρόσφατη κρίση στα Στενά Κερτς της Αζοφικής θάλασσας και γενικότερα για την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει ότι ενημερώθηκε γι’ αυτά από τον Ρώσο ομόλογό του.
Ως μια ένδειξη όμως της δύσκολης θέσεως στην οποία βρίσκεται η ελληνική πλευρά, έκανε αναφορά στους 130.000 Έλληνες της Μαριούπολης, που είναι στην Ουκρανία.
Η έμφαση, κατά την επίσκεψη, δόθηκε σαφώς στην αποκατάσταση και προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Την παραμονή της επισκέψεως συνήλθε η 11η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής, Εμπορικής και Επιστημονικής Συνεργασίας, η οποία συζήτησε την ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η ενεργειακή συνεργασία, η εμπορική, στον αγροδιατροφικό κυρίως τομέα, η τουριστική, η επενδυτική και η επιστημονική συνεργασία, στον τομέα κυρίως της καινοτομίας, ήταν οι κύριοι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις. Ως καρπός των συζητήσεων αυτών υπεγράφησαν μια σειρά σχετικές συμφωνίες.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει βγει από τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων και ότι έχει μπροστά της τώρα νέες προοπτικές αναπτύξεως και διεθνούς συνεργασίας. Μακάρι να ήταν αλήθεια.
Οι Ρώσοι οικοδεσπότες άκουσαν ευγενικά τις διαβεβαιώσεις του έλληνα πρωθυπουργού. Γνωρίζουν όμως από τις υπηρεσίες του, ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως γνωρίζει και ο ελληνικός λαός.
Άκουσαν επίσης, με εύλογη επιφύλαξη, τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για άσκηση δήθεν ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ευτυχώς, παρά τη δύσκολη κατάσταση, ακούστηκαν, κατά την επίσκεψη, καλά λόγια για την Κύπρο, όσο στερεότυπα και αν φαίνονται αυτά.
Π.Ν.
Φωτο= www.defence-point.gr