Τσίπρας: “Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση”

Τσίπρας: “Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση”

Είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για μια κοινή προσέγγιση στη διεθνή μετανάστευση και τις προεκτάσεις της – Δεν έχει δεσμευτική ισχύ – Αντιδρούν ΗΠΑ και άλλες χώρες.

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ, στο Μαρακές υπογράμμισε ότι «Είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης, διέλευσης όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

>Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση παρέχει ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση της ένταξης, τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς επιστροφής των προσώπων, την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων.

>Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση παρέχει στη διεθνή κοινότητα ένα σύνολο κανόνων για τη διευκόλυνση της συνεργασίας σε όλες τις διαστάσεις της μετανάστευσης.

>Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών & των ανησυχιών των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

>Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεισφέρει στην υλοποίηση του έργου του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ενός αποτελεσματικού πολιτικού πλαισίου συνεργασίας που υπάρχει για να στηρίξει τις προσπάθειές μας σε εθνικό & περιφερειακό επίπεδο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ