Οι αδύναμοι θεσμοί, απειλή για το δημοκρατικό μας πολίτευμα

Οι αδύναμοι θεσμοί, απειλή για το δημοκρατικό μας πολίτευμα

-Βασίλης Ράπανος στην παρθενική του ομιλία ως ακαδημαϊκός -Άφησαν τις πόρτες ανοιχτές και εισέβαλαν τα Μνημόνια

Πολλά συγχαρητήρια στον Βασίλη Ράπανο, τον καθηγητή και πρόεδρο της Alpha Bank, για την εκλογή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, που αποτελεί επιβράβευση μιας αξιόλογης διαδρομής, χωρίς κανένα μελανό σημάδι στα πόστα στα οποία θήτευσε, αλλά και της αντιστασιακής δράσης του κατά της χούντας, που του στοίχισε τέσσερα χρόνια φυλακή.

Στην ομιλία υποδοχής του ο κ. Ράπανος επέλεξε ως θέμα το πιο καυτό, την οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύθηκε από κρίση σε όλους τους θεσμούς. Και δεν άφησε κανέναν ανέγγιχτο, σάρωσε τα πάντα, με χιλιάδες τα θύματα. Είπε συγκεκριμένα: «Η κρίση στη χώρα μας δεν ήταν μόνο κρίση που προήλθε από ανεύθυνες οικονομικές ή κοινωνικές πολιτικές αλλά και κρίση που οξύνθηκε από το ξεπερασμένο ή αδύναμο θεσμικό πλαίσιο». Και επισήμανε: «Υγιείς και αξιόπιστοι θεσμοί θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς μας θεσμούς, που είναι πυλώνες της Δημοκρατίας».

Και ο ακαδημαϊκός πλέον Βασίλης Ράπανος κατέληξε τονίζοντας ότι η Δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο πολίτευμα, που «μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από επιτήδειους αν οι πολιτικοί θεσμοί είναι αδύναμοι και οι πολίτες δεν επαγρυπνούν και δεν συμμετέχουν ενεργά στην υπεράσπισή της».

Και εδώ μπαίνει ένα κρίσιμο ζήτημα: Οι πολίτες μπορεί να είναι οι στυλοβάτες, το οχυρό της Δημοκρατίας, όμως οι θεσμοί δεν μπορούν να παραμείνουν αδύναμοι, όπως επισημαίνεται, γιατί αυτοί άφησαν τις πόρτες ανοιχτές για να εισβάλουν τα Μνημόνια.

Και θα έπρεπε σε αυτή την παρθενική ομιλία σας, κύριε Ράπανε, να καταθέτατε –και ως πολιτικός που είστε– τις προτάσεις σας ώστε οι θεσμοί να γίνουν ισχυροί, για να μην κινδυνεύει από «επιτήδειους» το δημοκρατικό μας πολίτευμα.


Σχολιάστε εδώ