Αντάρτες υποψήφιοι δήμαρχοι φέρνουν τα πάνω κάτω στη ΝΔ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει στη Νέα Δημοκρατία το φαινόμενο των ανταρτών στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Υποσκάπτουν τις προσπάθειες των υποψηφίων που έχουν τη στήριξη της ηγεσίας και προκαλούν ρήγματα στη συνοχή της παράταξης. Κάτι που ενδεχομένως να έχει αντανάκλαση και στις εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προκρίνει το σενάριο με τις τρεις – τέσσερις κάλπες. Το πρόβλημα είναι μείζον και αφορά ολόκληρη την επικράτεια, είναι δε περισσότερο οξύ στις μεγάλες πόλεις και το λεκανοπέδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γαλάζιοι υποψήφιοι που σκοπεύουν να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο είναι τρεις (Χανιά, Παλαιό Φάληρο, Δάφνη κ.α.) ή και τέσσερις (Θεσσαλονίκη) και σε πιο ακραίες περιπτώσεις πέντε (Αχαρνές)!
Η απόφαση της ηγεσίας να μη δώσει (κομματικό) χρίσμα στους υποψήφιους για τους δήμους, σε συνδυασμό με το ότι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ξύπνησε τις φιλοδοξίες εκατοντάδων γαλάζιων στελεχών, που κάτω από άλλες συνθήκες ούτε καν θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να κατέβουν στην αρένα των δημοτικών εκλογών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ευθύνη είναι και της Πειραιώς, παράγοντες της οποίας σε… ανύποπτο χρόνο ενεθάρρυναν τις φιλοδοξίες αυτές. Με την προσδοκία ότι η κινητικότητα θα ευνοούσε την παράταξη σε πολιτικό επίπεδο.
Υπάρχει ωστόσο και μία τρίτη παράμετρος που ευνοεί το φαινόμενο των ανταρτών: Το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο η παράταξη δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ρεύμα νίκης.
Ο προβληματισμός για την πληθώρα των υποψηφιοτήτων είναι έντονος όχι μόνο στα κεντρικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Εκφράσθηκε από αρκετούς επίσημους υποψηφίους, νυν δημάρχους και μη, στην πρόσφατη σύσκεψη που είχαν στην Αθήνα με τον γραμματέα Λ. Αυγένακη. Παρά ταύτα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν προτίθεται να λάβει μέτρα (διαγραφές) κατά των ανταρτών, εκτός και αν κάποιοι υπερβούν τα όρια. «Δεν θα πάρουμε τη χαντζάρα, εκτός και αν…», διαμηνύουν. Εξαίρεση θα υπάρξει στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από τους λεγόμενους «αντάρτες» στραφεί κατά της παράταξης ή συμπορευτεί με υποψήφιο αντίπαλου κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να ακολουθήσει την ήπια αυτή τακτική για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας τυπικός, στη βάση ότι αφού η παράταξη δεν έχει δώσει επίσημα χρίσματα δεν υφίσταται και η περίπτωση της ανταρσίας. Ο δεύτερος ουσιαστικός, καθότι θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ενόψει του β’ γύρου, δεδομένου ότι κανένας δήμος δεν πρόκειται να κριθεί από την πρώτη Κυριακή. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι προϊόντος του χρόνου ο αριθμός των ανταρτών θα βαίνει μειούμενος και αυτό είτε διότι δεν θα καταφέρουν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο, ειδικότερα στους μικρότερους πληθυσμιακά δήμους, είτε λόγω της δυναμικής που θα αναπτύξουν οι υποψήφιοι που στηρίζει η παράταξη. «Μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν πέντε μήνες, αρκετός χρόνος για να αλλάξουν γνώμη…», σημειώνουν κομματικοί παράγοντες.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ