Στην Κρήτη το πλοίο της ExxonMobil για έρευνες υδρογονανθράκων

Στην Κρήτη το πλοίο της ExxonMobil για έρευνες υδρογονανθράκων

Δυόμισι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και ενώ το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένεται η Βουλή να δώσει το πράσινο φως, οι προετοιμασίες από την πλευρά των πετραλαϊκών «κολλοσών» φαίνετια πως είναι σε πλήρη εξέλιξη, αναφέρει το zarpzarpa.gr.

Στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά, έχει καταπλεύσει το πλοίο Seven Seas της Subsea 7, εταιρείας που έχει υπογράψει συμφωνία με την ExxonMobil, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 20%.

Πρόκειται για ένα πλοίο μήκους 153 μέτρων που ναυπηγήθηκε το 2008 και μπορεί να επιχειρεί σε βάθος 3.000 μέτρων.

Την ίδια ώρα στην Περιφέρεια Κρήτης διατυπώνονται αντιδράσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πιθανών εξορύξεων αλλά και των ίδιων των ερευνών. Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφτηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου  από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεγεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ακολουθήσει έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οριστική υπογραφή και στη συνέχεια η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.

«Ουσιαστικά, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμφωνιών, όλων των πεδίων υδρογονανθράκων για τα οποία είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε προηγούμενους διαγωνισμούς και στο διαγωνισμό που κάναμε πέρυσι. Συνεπώς, ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για την έρευνα και τελικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που τοποθετεί τη χώρα στο χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Κρήτης έχει επιλεγεί η Κοινοπραξία Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%).Το Υπουργείο Ενέργειας επισημαίνει ότι στον τομέα των υδρογονανθράκων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, και ότι έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα, με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος.

Υπογραμμίζει ακόμη τη συγκυρία του εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος και Ιταλία) καθώς και τη σημαντική βελτίωση της τεχνολογίας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με όρους πλήρους ασφάλειας για το περιβάλλον και τους εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία στο στάδιο της παραγωγής τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών ενώ το Δημόσιο θα λαμβάνει επιπλέον μπόνους παραγωγής και σταθερά μισθώματα (Royalties) επί του τζίρου της εκμετάλλευσης και θα εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Από το Υπουργείο τονίζεται τέλος ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές για την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος (ειδικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των παράκτιων περιοχών), αλλά και την αποφυγή τυχόν ζημίας σε βασικές οικονομικές δραστηριότητες του παράκτιου μετώπου.


Σχολιάστε εδώ