Τι να προσέχουν τον χειμώνα οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Τι να προσέχουν τον χειμώνα οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Της
ΜΙΝΑΣ ΓΚΑΓΚΑ
Πνευμονολόγου, Διευθύντριας Κέντρου
Άσθματος Γ.Ν.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»


O χειμώνας είναι εποχή δύσκολη για πολλούς ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αυτό συμβαίνει επειδή περνάμε πολύ χρόνο σε κλειστούς χώρους και με πολλά άλλα άτομα, είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθούν λοιμώξεις, οι οποίες στη συνέχεια πυροδοτούν κρίσεις άσθματος και παροξύνσεις ΧΑΠ. Χρειάζεται να προλαβαίνουμε τις κρίσεις, αλλά και να τις θεραπεύουμε έγκαιρα αν εμφανισθούν.

Είναι φυσικά πολύ σημαντικό οι ασθενείς να παίρνουν τακτικά τα φάρμακα τους και να μην τα σταματούν, αν δε έχουν αυξημένα συμπτώματα να συνεννοούνται με τον γιατρό τους και να αυξάνουν την αγωγή.

Εκτός από την τακτική αγωγή, ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο και με αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο είναι σημαντικός και προλαμβάνει πολλές λοιμώξεις και παροξύνσεις. Αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ασθενείς κάθε φθινόπωρο και να συνεννοούνται με τον γιατρό τους για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που χρειάζεται να γίνει είτε μόνο μία φορά είτε να επαναληφθεί μετά από πέντε χρόνια.

Ο παγωμένος αέρας και η υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν επίσης την αναπνοή και είναι καλό να αποφεύγονται άσκοπες έξοδοι, όταν ο καιρός είναι πολύ κακός.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι το κάπνισμα. Σύμφωνα με συντηρητικό υπολογισμό, ο καπνός σκοτώνει περισσότερα από 650.000 άτομα κάθε χρόνο μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε παροξύνσεις χρόνιας βρογχίτιδας και γενικά σε αναπνευστικά νοσήματα. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους βλάπτει όχι μόνο την υγεία του καπνιστή, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων στον χώρο και να το σταματήσουμε, ώστε να περιοριστεί αυτή νοσηρότητα και η θνησιμότητα.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται επίσης όλο και πιο ευδιάκριτη η συσχέτιση της διατροφής με την υγεία. Ο ρόλος της κακής διατροφής έχει καταστεί σαφής σε πολλές ασθένειες και φαίνεται ότι και στις πνευμονοπάθειες ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός.

Ανάμεσα στις άλλες θρεπτικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία των πνευμόνων περιλαμβάνονται αντιοξειδωτικές βιταμίνες, το μαγνήσιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως αναφέρει το όνομά τους, είναι επωφελείς για την υγεία των πνευμόνων.


Σχολιάστε εδώ