Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η μάχη του ΚΙΝΑΛ στις δημοτικές

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η μάχη του ΚΙΝΑΛ στις δημοτικές

-Με Γερουλάνο και Καϊλή υποψήφιους

Μεγάλες πολιτικές ανάσες θα επιδιώξει να πάρει από τη μάχη στην Αυτοδιοίκηση η Φώφη Γεννηματά και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως μπορούν να πετύχουν δύο εμβληματικές εισόδους στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σε κεντρικούς δήμους, ενώ το γεγονός ότι τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι περιφερειάρχες που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ θα μπουν στον δεύτερο γύρο και είναι τα μεγάλα φαβορί για να κερδίσουν τις Περιφέρειες θα δώσει μεγάλη βάση στήριξης στην Κεντροαριστερά και θα αυξήσει το πολιτικό της βάρος.

Στη μεγάλη αυτή μάχη για τις πολιτικές εντυπώσεις και την εκτίναξη του ΚΙΝΑΛ τα δύο μεγάλα ατού της Φώφης Γεννηματά είναι ο Παύλος Γερουλάνος για τον Δήμο της Αθήνας και η Εύα Καϊλή για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αν τελικά οριστικοποιηθεί (φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά) η υποψηφιότητά της.

Η νυν ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και ισχυρότατες προσβάσεις στη Θεσσαλονίκη, ενώ η θέση της έχει ενισχυθεί λόγω της στάσης που τήρησε στο Σκοπιανό (κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών). Με βάση τους υπολογισμούς της Χαριλάου Τρικούπη η κ. Καϊλή έχει σοβαρές προϋποθέσεις να περάσει στον δεύτερο γύρο ακόμα και πρώτη. Όπως αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί υπό προϋποθέσεις και με συσπείρωση δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου να πάρει τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ήδη ριχθεί στην προεκλογική μάχη με την επίσημη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Το μεγάλο στοίχημα του κ. Γερουλάνου και ταυτόχρονα η μεγάλη πρόκληση είναι να καταφέρει τουλάχιστον να περάσει έστω και για μία ψήφο μπροστά από τη Χρυσή Αυγή, που έχει σοβαρή επιρροή στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Η παρουσία της στην Αθήνα είναι φόβητρο και αποτρεπτικός παράγοντας για αρκετούς πολιτικούς, αφού κινδυνεύουν σε μάχη δημοτικών εκλογών να υποσκελιστούν από τους Χρυσαυγίτες.

Στόχος του κ. Γερουλάνου είναι στον πρώτο γύρο να συσπειρώσει όσο το δυνατόν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις με στόχο να πάει στον δεύτερο γύρο. Άλλωστε η έλλειψη στιβαρού υποψήφιου με αναγνωρισιμότητα και διαδρομή από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα αφήνει έδαφος στον κ. Γερουλάνο να περάσει στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, μια «ασθενής» υποψηφιότητα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ (υπό την έννοια ότι δεν θα έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και εμβέλεια και θα απευθύνεται κυρίως στον πυρήνα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως, π.χ., αυτή του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου), ναι μεν φαίνεται να διευκολύνει τον κ. Γερουλάνο ώστε να βρει μεγαλύτερο ζωτικό χώρο, ωστόσο ακόμα και μια τέτοιου είδους υποψηφιότητα δημιουργεί προβλήματα στον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ απέναντι στη Χρυσή Αυγή, αφού του αφαιρεί από τη σκληρή αυτή αναμέτρηση ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ένα σημαντικό ποσοστό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πρότειναν να στηριχθεί από τον πρώτο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος. Ωστόσο μειοψήφησαν και επικράτησε η άποψη της αυτόνομης καθόδου.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις, αν ο Παύλος Γερουλάνος βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στο μέχρι τώρα φαβορί, τον Κώστα Μπακογιάννη, η δεύτερη Κυριακή για τον Δήμο Αθηναίων θα εξελιχθεί σε σκληρό ντέρμπι.


Σχολιάστε εδώ