Πρεσβείες για βόλεμα ημετέρων
Πολλά κακώς κείμενα διατηρούνται και διασώζονται κάθε φορά στο υπουργείο Εξωτερικών. Να θυμίσουμε ότι ακόμη υπάρχει πρεσβεία στο Λουξεμβούργο και μάλιστα με δύο θέσεις διπλωματών, ενώ σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες στις χώρες της Βαλτικής υπάρχουν δύο θέσεις διπλωματών και διατηρούμε ακόμη πρεσβεία στη Μάλτα.
Όσο για τη Ρώμη και το Παρίσι, διατηρούμε από τις πιο μεγάλες πρεσβείες, με πέντε θέσεις διπλωματών, καθώς και τα δύο πόστα ενδείκνυνται για το βόλεμα ημετέρων. Πληρωμένες διακοπές και με επίδομα αλλοδαπής σε Ρώμη και Παρίσι μάλλον είναι μεγάλο ρουσφέτι…
Και μετά αναρωτιούνται οι απ’ έξω γιατί δεν υπάρχουν σοβαρές φωνές στο ΥΠΕΞ και γιατί δεν διαμορφώνονται διπλωμάτες με κύρος… Στους καιρούς της κρίσης ένα καλό πόστο στο εξωτερικό κλείνει στόματα και αμβλύνει αντανακλαστικά, θέσεις, απόψεις και ενίοτε στραπατσάρει και αξιοπρέπειες…
Όσο για την πρεσβεία στη Σιγκαπούρη, έχουμε ξαναπεί ότι επρόκειτο κυρίως για ρουσφέτι και τακτοποίηση ημετέρων. Αλλά θα έπρεπε, έστω και τώρα, να εφαρμοσθεί η παλιά πρόταση του Βασίλη Κασκαρέλη, που έμεινε στα χαρτιά, για σύστημα αξιολόγησης των μελών της Διπλωματικής Υπηρεσίας και των επικεφαλής των διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.
Με συγκεκριμένο πλάνο, σαν τα business plans των επιχειρήσεων, με στόχους που θα τίθενται στην αρχή κάθε χρονιάς και στο τέλος θα γίνεται απολογισμός και αξιολόγηση. Θα υπάρχει δηλαδή μετρήσιμο μέγεθος, για να αποδειχθεί εάν έκαναν στοιχειωδώς τη δουλειά για την οποία η Πολιτεία συντηρεί και χρηματοδοτεί πανάκριβες αποστολές στο εξωτερικό.