Υποστηρικτής του Ερντογάν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού! – Εκεί φτάσαμε…

Υποστηρικτής του Ερντογάν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού! – Εκεί φτάσαμε…

-Ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον Ελλάδας – Κύπρου

Τη στιγμή που κλιμακώνεται σε ανώτατο επίπεδο η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει βάλει πλέον το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στην ίδια θέση στην ατζέντα με το Κουρδικό και τη Βόρεια Συρία, στην Κύπρο άρχισαν πάλι να εμφανίζονται απολογητές της τουρκικής πολιτικής, που υπονομεύουν το εσωτερικό μέτωπο και διευκολύνουν τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δέχθηκε να μεταβεί στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε δημόσια εκδήλωση και να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναζητώντας, όπως φάνηκε αμέσως μετά, επιχειρήματα εναντίον όχι της Τουρκίας, αλλά του… Νίκου Αναστασιάδη και όσων αμφισβητούν τις προθέσεις της Τουρκίας…

Για μία ακόμη φορά το ΑΚΕΛ και ο ηγέτης του, που δεν έχει καταφέρει να καλύψει τη μετριότητά του, δεν κατορθώνουν να ακολουθήσουν τη γραμμή του ΚΚΕ τουλάχιστον στα εθνικά θέματα και αναδεικνύονται σε πραγματικούς δούρειους ίππους σε ένα μείζον εθνικό θέμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχει διαφανεί και από όλες τις τελευταίες δηλώσεις του και παρεμβάσεις του, ελάχιστα ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού, πολύ δε περισσότερο για το ποια λύση του Κυπριακού μπορεί να προωθηθεί, αλλά θεωρεί ότι αποτελεί στρατηγικό διακύβευμα για την Τουρκία ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και των περιοχών εκείνων της Κύπρου που μόνο μέσω των Τουρκοκυπρίων μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και ρόλο η Τουρκία. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν διαπιστώνεται ότι ο φυσικός πλούτος έχει ευνοήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και εντοπίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο νότιο μέρος του νησιού, που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξ ου και η δήλωση Τσαβούσογλου στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», όπου τόνισε ότι και στο Κραν Μοντανά και στη Γενεύη και στο Σχέδιο Ανάν «όλες οι προσπάθειες για Ομοσπονδία απέτυχαν».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία πιστεύει ότι υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές» και πρόσθεσε: «Ας τις βάλουμε όλες στο τραπέζι και να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες ιδέες από το νησί ή από τις εγγυήτριες. Και θα πρέπει να συμφωνήσουμε από πριν για το τι θα διαπραγματευτούμε. Αυτό είναι το μήνυμά μου… Πριν από όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι διαπραγματευόμαστε. Για τι είδους λύση; Για ομοσπονδία, για συνομοσπονδία, δύο κράτη ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή;».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις είναι εξαρχής μη αποδεκτή και είπε ότι ουδέποτε η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει το «δικαίωμα» μονομερούς επέμβασης.
Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού είναι μόνο λόγια. Πρόσθεσε ότι η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Και επανάφερε τη θέση ότι πρέπει από πριν να υπάρξει συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την πορεία των ερευνών και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

«Δεν αντιδρούμε μόνο. Προχωράμε σε πράξεις. Τώρα ξεκινούμε και εμείς τις γεωτρήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις, την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Όμως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν, είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γιατί δεν εγγυάστε τώρα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και λέτε ‘‘αν πουλήσω, τότε θα το κάνω’’», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να πελαγοδρομεί, αναζητώντας εναλλακτική πρόταση λύσης, όπως επιχείρησε με την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, και να δέχεται πυρ ομαδόν, ακόμη και από εκείνους που ενδόμυχα δεν αποδέχονται ούτε τη διζωνική ομοσπονδία και φλερτάρουν ακόμη και με τη λύση των δύο κρατών, έχει ανοίξει ο δρόμος για διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την επίλυση του Κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ, με τη βαθιά αγκύλωση στον ξεπερασμένο διεθνισμό, που συνδέεται βεβαίως και με έναν επικερδή κολεκτιβισμό, γνωρίζει ότι η μοναδική δυνατότητα πολιτικής επιβίωσής του είναι μια λύση η οποία θα αναγνωρίζει τα περισσότερα δυνατά δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους, ώστε να εξασφαλίσει και αυτές τις ψήφους (σε περίπτωση επανένωσης και κοινών ψηφοδελτίων) και συγχρόνως έτσι να κατευνασθεί η Τουρκία και το ίδιο το ΑΚΕΛ να κερδίσει τη στήριξη της Άγκυρας.

Η μόνη διαφορά φυσικά είναι ότι η Άγκυρα είναι το πρόβλημα και η αιτία της μη επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που θέλει να παραβλέπει συστηματικά το ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού. Εξάλλου όλους τους τελευταίους μήνες είναι επαναλαμβανόμενες οι τοποθετήσεις εναντίον του κ. Αναστασιάδη και του Νίκου Κοτζιά, στους οποίους έχει επιχειρηθεί να επιρριφθεί η ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά.

Και όλα αυτά γίνονται με θρασύτατο τρόπο, καθώς είναι ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου που δημοσίως δηλώνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία δεν αποδέχθηκε στο Κραν Μοντανά, ούτε τώρα τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του στην Τουρκία έσπευσε να συνδέσει ο ίδιος με τρόπο απαράδεκτο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από την επίδειξη πραγματικής ετοιμότητας, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις, για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα φθάσουν το συντομότερο σε λύση στο Κυπριακό. Επεσήμανε δε πως «η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στην υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος, αλλά είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι δίχως λύση στο Κυπριακό θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο, τον οποίο διαθέτουμε, απρόσκοπτα».

Μάλιστα, εγκλωβισμένος σε μια ιδεοληπτική παγίδα, ο κ. Κυπριανού επιχείρησε να τορπιλίσει και το σχέδιο East Med, του αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, και ως αυτόκλητος υποστηρικτής της Τουρκίας δήλωσε ότι η «προσπάθεια αποκλεισμού του οποιουδήποτε σε μια ευρύτερη συνεργασία στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μόνο εντάσεις και τριβές μπορεί να προκαλεί…». Συγχρόνως εμφανίσθηκε ως πολέμιος της τριμερούς με το Ισραήλ, με το επιχείρημα ότι ο Νετανιάχου χτίζει διαχωριστικά τείχη με τους Παλαιστίνιους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον υπέκρυπτε αντισιωνιστική διάθεση, μιας και φυσικά η Τουρκία, στην οποία ήταν προσκεκλημένος και ομιλούσε ο κ. Κυπριανού, είναι στο ίδιο επίπεδο, αν δεν υστερεί σημαντικά, στο θέμα των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, έναντι του Ισραήλ…

Η μεγαλύτερη αθλιότητα είναι ότι ο κ. Οζερσάι, «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, έσπευσε να δηλώσει πως αποδεικνύεται ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν ήθελαν τον διαμοιρασμό της εξουσίας και τη συγκυβέρνηση με τους Τουρκοκύπριους από τη συγκλονιστική αναφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου στο ιστορικό διάγγελμά του πριν από το δημοψήφισμα: «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα».

Ακόμη και αυτό Ελληνοκύπριοι το ζύμωσαν το προηγούμενο διάστημα, για να το παραδώσουν ως επιχείρημα στην τουρκική πλευρά. Η ιστορική αυτή κατάθεση όμως του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου δεν αφορούσε τους Τουρκοκυπρίους… Αφορούσε τον κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος, παρά την εισβολή, παρά την κατοχή, έχει επιβιώσει, και είναι προφανές ότι δεν θα παραδοθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως θα ήθελαν ορισμένοι, στην Τουρκία ως μία κοινότητα ισότιμη του ψευδοκράτους και της μειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

Φωτο: twitter.com/GenSecAKEL


Σχολιάστε εδώ