Τα τρία «κατηγορώ» Τσίπρα κατά Στουρνάρα

Τα τρία «κατηγορώ» Τσίπρα κατά Στουρνάρα

Πολεμικό κλίμα στις σχέσεις πρωθυπουργού και τραπεζίτη

Στα μαχαίρια για μία ακόμα φορά Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας, αυτήν τη φορά για την πορεία των τραπεζών. Ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εκτυλίσσεται ένας πόλεμος σε προσκήνιο και παρασκήνιο, καθώς φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικοί σχεδιασμοί για τον νευραλγικό και κρίσιμο για την οικονομία τραπεζικό τομέα.

Αξιόπιστες πηγές μάλιστα κάνουν λόγο για κάθετη διαφωνία Τσίπρα – Στουρνάρα αναφορικά με την πορεία του τραπεζικού συστήματος, ενώ τονίζουν πως και αυτή η σύγκρουση ανάμεσα σε πρωθυπουργό και κεντρικό τραπεζίτη έχει ως διακύβευμα την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό. Εκ των βασικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα είναι το θέμα της διασφάλισης ρευστότητας στην αγορά, τα περιβόητα «κόκκινα» δάνεια και η διαχείρισή τους, η κεφαλαιακή επάρκεια κ.ά.

Σύμφωνα με τις καλές πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας, κονταροχτυπιούνται για την πορεία των τραπεζών πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, έχοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ουσιαστική διάσταση απόψεων ως προς το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο και αδιαίρετο πλάνο για όλες ανεξαρτήτως τις τράπεζες, ενώ στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει και ζητάει χωριστό σχέδιο για καθεμία από τις λεγόμενες θεσμικές τράπεζες.

Διάσταση απόψεων και σκληρό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε πρωθυπουργό και κεντρικό τραπεζίτη υπάρχει και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα κενά των τραπεζών. Εδώ ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει πως τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν από τον «αναβαλλόμενο φόρο». Ουσιαστικά δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, βάζει και πάλι τους πολίτες να πληρώσουν για τις τράπεζες… Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει το κενό των τραπεζών να καλυφθεί από το λεγόμενο «μαξιλάρι». Δηλαδή να διατεθεί ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών από το «μαξιλαράκι ασφαλείας».

Μεγάλη κόντρα υπάρχει και αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου για την κάλυψη των κενών του τραπεζικού συστήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το σχέδιο πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται τώρα, ώστε το προσεχές διάστημα να κλείσει το θέμα με το κενό των τραπεζών και να αρχίσει μια στοιχειώδης ρευστότητα προς την αγορά. Αντίθετα, ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι η υλοποίηση του σχεδίου για κάλυψη των αναγκών του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αρχίσει τον Ιούνιο του 2019 και να ολοκληρωθεί μέσα στους εννέα επόμενους μήνες.

Πρακτικά, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τρέξει και να κλείσει το θέμα πριν από τις εκλογές, ώστε να αρχίσει να κυλάει, έστω και με το σταγονόμετρο, χρήμα στην αγορά, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας παραπέμπει την όποια διαδικασία λύσης για μετά τις εκλογές, όπου ενδεχομένως και ο ίδιος να θελήσει να έχει κάποιο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Στην ουσία, πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης δίνουν μια σκληρή μάχη, προσωπικού και πολιτικού ανταγωνισμού, πάνω στη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία και στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, με το βλέμμα όμως στραμμένο στις κάλπες, στην επόμενη μέρα και σε πολιτικές διεργασίες που συνδέονται με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Φωτο: thepressroom.gr


Σχολιάστε εδώ